Sommarläsning för hängmattan
Är det sommarkänslan man är ute efter finns det två finstämda barndomsskildringar bland pocketnyheterna. Norske Per Petterson har blivit riktigt stor både hemma i Norge och här med romanen Ut och stjäla hästar. Titeln är en kod som användes av norska motståndsrörelsen under kriget, men den berättar också om Trond, som minns ett lyckligt sommarlov på en norsk fäbod. Det är pojkar som, precis som laglösa cowboys, kastar sig ner från träden och landar på hästryggen för att tjuvrida. Det skulle kunna vara Norrland, med älvarna och skogarna, och det går nästan att känna doften av nyhuggen ved.
Åke Edwardsons Samurajsommar handlar om tolvårige Kennys sommar på kollo, om ensamhet och barska tanter en sommar då mycket är på väg att förändras. En ungdomsbok som snart dyker upp på vita duken.
Meryl Streep som Vogue-chef
Det gör också Lauren Weisbergers vid det här laget klassiska Djävulen bär Prada - ett garanterat samtalsämne i höst. Då spelar Meryl Streep den diktatoriska moderedaktören Miranda Priestly. Boken är en inblick i den galna modevärlden och sägs bygga på verklighetens Vogue och den legendariska chefredaktören Anna Wintour.
Truman Capote är också aktuell igen. Den framgångsrika filmen Capote handlar om hur hans dokumentärroman Med kallt blod skrevs och nu ges klassikern ut igen, i pocket.
En annan bok som kommer att låta talas om sig i höst är Lionel Shrivers Vi måste tala om Kevin, som hon bland annat fått Orange Prize för. En kvinna skriver till sin sons far för att försöka förstå hur Kevin, den 15-årige sonen, kunde begå ett Columbineliknande massmord på sin high school. Först i september kommer den på svenska, men i bokhandeln finns den engelska pocketboken redan nu.
En enda politisk roman
Orhan Pamuks Snö kom på svenska samtidigt som han i hemlandet Turkiet åtalades för att ha "förolämpat turkiskheten". Romanen utspelar sig i och handlar om Kars, en liten, fattig gränsstad i nordöstra hörnet av Turkiet, viktig för armenier och kurder och med ett kargt klimat. Det är i högsta grad en politisk roman - Pamuks första och sista, berättade han i höstas.
- Jag har alltid tyckt att författare förstör sina böcker med för mycket politik. Men jag har engagerat mig i olika frågor utanför min litteratur och sade till slut att jag ska skriva e n politisk roman. Det är den här.
Många svenska nyheter
Det saknas inte svenska böcker bland sommarens pocketnyheter. Den som gillar Marie Hermansons
Musselstranden och Värddjuret lär tycka om hennes senaste, Mannen under trappan. Boken bygger på en dröm och är full av symbolik och mystik.
Mirja Unge Motsols handlar om Hanna, vars mamma och systrar förmanar och berättar hur hon ska bete sig. Efter en resa, då hennes bästa vän drunknar, tar hon sin tillflykt till en senil mormor i storstan, stänger in sig i badrummet och skär sig blodig. Det är en allvarlig berättelse, men också en underhållande bild av alternativmänniskor som sköljer håret i örtkok och parerar gaserna med kummin.
I juli kommer Sigge Eklunds självbiografiska roman Det är 1988 och har precis börjat snöa i pocket. Då kommer också Julia Juziks intressanta skildring av de tjetjenska kvinnliga självmordsbombarna, Allahs svarta änkor. Tillsammans med ryska journalisten Anna Politkovskajas Tjetjenien - sanningen om kriget är det viktig läsning för alla som vill försöka förstå konflikten.
Fakta
Ytterligare några läsvärda pocketnyheter
Fakta
Ytterligare några läsvärda pocketnyheter
Ytterligare några läsvärda pocketnyheter
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!