För många är mörkret och kylan en svår tid, kroppskemin säger åt oss att sakta ner, blicka inåt. För många är det ångestladdat. Andra ser det som ett tillfälle att ta hand om sig själv på ett mer intimt plan, meditera, tända ljus och vira in sig i en filt. Vi som är vana vid de växlande årstiderna och vid hur det känns i kropp och själ, vi som välkomnar lugnet som mörkret och kylan för med sig men inte riktigt kan komma överens med alla dessa månader detta vintrande måste pågå, varje år, tänder ljus och brasor, och drömmer oss bort.
Men, nu är vi här, i de nordligaste delarna, och när mörkret och kylan kommer för att stanna ett tag så passar jag på att sjunga soppornas lov.
Finns det något som värmer lika gott? En perfekt måltid, lätt att ta med i burk, eller termos för den som lärt sig att njuta av isar och utflykter.
Kan tänka mej att soppa var ett påfund från tider då man fick vara lite kreativ för att få maten att räcka längre. Alla har väl varit med om den gula ärtsoppan som aldrig verkade ta slut, det var bara att tillsätta mer vatten. Men visst är soppa billig mat, och näringsrik, i alla fall om man gör den själv.
Kommer faktiskt ihåg den (första och sista) gång jag köpte burksoppa, Campbells champinjon, jag var 16 år och hade just börjat jobba på en matbutik i Stockholm. Det är faktiskt inte mycket jag kommer ihåg från den tiden, men soppan i burk kommer jag ihåg, som gelé. Med ett fast handslag ploppade soppan ut i kastrullen, fortfarande i form av en burk, men värmd så smälte den lite och med lite sojasås och vitpeppar blev det min lyxiga lunch den dagen. Tror faktiskt att just den soppan fortfarande finns kvar, kanske till och med samma recept.
Det blev inga fler färdiglagade soppor för min del. Inte för att jag inte njöt av den krämiga burksoppan utan av den enkla anledningen att hemma på vår gata lagar man själv sin soppa, från scratch. Har man kort om tid, eller rättare, tror man att man har kort om tid, så kan man ju laga soppa för hela veckan på en gång. Vill man ha lite variation så kan man göra flera olika soppor, på en gång, om man har tre diskade kastruller förstås. Det blir lite skalande, inte så mycket hackande, lite koktid och vips så häller vi upp tre olika soppor i glasburkar för senare förtäring. Garnera med krutonger, färska kryddor, eller som jag, med hemmagjorda sötpotatischips. Sedan låtsas man, eller kvinna, att det inte är så förfärligt med en lång vinter. Med varje soppa väcks värmen i oss till liv, glöm bara inte bort att raggsockorna ska på också.
Alltså, man behöver ju bara göra ett kok i veckan, sedan kan man låtsas resten av veckan att man plockat upp en skål gourmetsoppa på något av stadens trendiga soppkök. Ja, man får låtsas det också!
Gryta 1
Morot/ingefärssoppa
Lägg i grytan:
5-6 skalade morötter i bitar
1 klyftad lök
En bit grovhackad färsk gurkmeja
1 kanelstång
1/2 tsk god curry
lite grönsaksbuljong
1/2 tsk himalayasalt
Täck med vatten
Koka tills morötterna är mjuka, ca 30 minuter. Tillsätt färsk riven ingefära, så mycket du tål (det är härligt med en riktig kick) Ta upp kanelstången och mixa (stavmixer är perfekt, sparar disk) Häll i kokosmjölk/grädde till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Gryta 2
Värmande het linssoppa
Lägg i grytan:
2-3 dl sköljda röda linser
1 kanelstång
1 vitlöksklyfta
1 klyftad lök
lite grönsaksbuljong
1 tsk himalayasalt
En stor nypa stark chili, chipotle eller en mix.
1-2 msk kokosolja
1 msk tomatpuré
Häll på 6 dl vatten och koka ca 30 minuter.
Ta upp kanelstången, tillsätt ev. rivet skal av en citron och mixa soppan slät.
Tillsätt vatten till önskad konsistens, smaka av med salt.
Gryta 3
Jordärtskocka med thai-basilika och gräslök
ca 300 g skalade jordärtskockor
1 klyftad lök
grönsaksbuljong
Täck med vatten och koka ca 20 minuter eller tills kockarna är mjuka.
Lägg i en hel knippe thaibasilika och en halvknippe gräslök. Häll på 1 dl kokosgrädde/mjölk och mixa soppan slät. Smaka av med salt.