Sweet potato, sötpotatis, är på frammarsch i Sverige, i alla fall om man ska gå efter matvaruaffärernas display.
När vi började köpa sötpotatis var den inklämd, om den ens fanns i sortimentet, mellan rotsellerin och kålroten nånstans. Och inte var den ekologisk. Stora konsumenter av denna söta knöl, som ursprungligen kommer från Peru och har odlats långt före vår tideräkning (liftade så småningom till Europa med Columbus ryktas det), blev vi efter vår vackra dotter Noras entré i våra liv. Nora hade svårt med många vardagliga saker, som de flesta av oss tar som givet att ett barn lär sig eftersom de växer. Krypa, gå, klä på och av sig, äta, och äta själv var bara några av våra många utmaningar, varav en del vi har bemästrat och andra inte. Mat och att äta själv var en stor en, och vi letade efter något som smakade gott, hade maxat med näring, var lätt att tillaga och det viktigaste, kunde ätas med fingrarna. Vi testade att ugnsbaka alla sorters grönsaker och rotfrukter, däribland sötpotatis i bitar, för att hitta något som funkade och som var tilltalande i smaken.
Klyftad sötpotatis blev en vinnare, obesegrad till denna dag. Nora fyller snart tio år och har nog ätit mer sötpotatis än de flesta. Hos oss är det en basvara och det går åt sex kilo i veckan, det vet jag eftersom vi har en stående order hos en handlare i stan.
Det finns runt 400 sorter, i många olika färger och de vi hittar i våra butiker är klart orange till färgen med rödaktigt skal. Det allra bästa är att de nu finns ekologiska i de flesta butiker.
Sötpotatis är otroligt underskattat och är en utmärkt källa till en massa livsnödvändiga näringsämnen, bland annat vitamin A (betakaroten), vitamin C, mangan, koppar, pantotensyra (B5) och B6. Sötpotatis innehåller också potassium, niacin, B1, B2 och fosfor.
Men det bästa är ju att den smakar så underbart gott, utan något till. Testa att byta ut den vanliga potatisen ibland, enkelt. Sötpotatismos med kokosmjölk är underbart gott och perfekt som barnmat. Egentligen behövs det ingen kryddning alls, inte ens salt, men det kan vara gott att variera ibland. Det finns oändligt med recept på nätet, allt ifrån söta pajer till krispiga chips. Vår favorit är baserat på less is more. Stavar som ugnsbakas med lite kokosolja, jepp så enkelt kan det vara. Om man vill variera sig eller vill ha en lite vuxnare smak så passar spiskummin, koriander eller curry bra som omväxling. Med en god dipp så har du en färdig måltid, en sidorätt, ett tillbehör eller ett mellanmål. Sweet, sweet, sweet potato!
Enkelt men gott, och nyttigt:
Några fina ekologiska sötpotatisar, skalade och skurna i stavar eller skivor.
Blanda med 1-2 msk kokosolja (mängd beroende på antal potatisar så klart) och om du vill:
1 tsk spiskummin
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk paprikapulver
himalaya salt
Sprid ut på bakplåtspapper och grädda i 210 grader i ca 40 minuter (lite olika på olika ugnar) Tills de är gyllene i färgen. Servera med en god dipp! Till exempel veganmajonnäs med bakokrydda (en etiopisk kryddblandning) eller din favoritmix. Njut!