Spelen är gratis - till en viss punkt

TIDIGT UTE. Serietidningsaktiga Battlefield Heroes, som lanserades sommaren 2009, var nästan först ut på marknaden för gratisversioner.

TIDIGT UTE. Serietidningsaktiga Battlefield Heroes, som lanserades sommaren 2009, var nästan först ut på marknaden för gratisversioner.

Foto:

Kultur och Nöje2012-02-02 06:00

I kölvattnet efter succén med Facebookspel som är gratis att spela, men blir roligare med mindre inköp, har betalningssystemet spritt sig och anses i dag vara en viktig del av spelbranschens framtid.

Spelbranschen har sedan flera år tillbaka omfamnat så kallade gratisspel över nätet. "Så kallade" eftersom de förvisso är gratis att spela, men de flesta kräver att du gör flera mindre investeringar (mikrotransaktioner) för att uppleva spelet fullt ut eller för att slippa ägna dig åt tidsödande sysselsättningar.

Mikrotransaktioner
Det är ett fenomen som är vanligt på Facebook med spel som Cityville och Bejeweled Blitz och bland mobilspel. Undersökningar har visat att en majoritet av intäkterna från mobilspel numera kommer från mikrotransaktioner. Men det är inte bara sociala nätverk och mobilspel som använder sig av den förhållandevis nya affärsmodellen, många massiva onlinerollspel har efter att den stora hajpen lade sig för några år sedan gått över till att bli finansierade helt med mikrotransaktioner.

Ett av de företag som satsar hårdast på fenomenet är Electronic Arts med sin underetikett EA Easy. De var bland de första med det serietidningsaktiga Battlefield Heroes sommaren 2009 och de senaste åren har de trappat upp tempot med gratisversioner av Need For Speed (World), ett nytt Battlefield (Play4Free), strategirollspelet Lord of Ultima och kortspelet Battle Forge. Med fria versioner av några av deras fullpristitlar skulle man kunna tro att de urholkar sina egna varumärken, men så är inte fallet enligt EA Easys utgivningschef David Norberg.

- Det är inte en kannibalisering som sker mellan de här speltyperna. Det handlar om tillgängligheten. Jag kan starta Need For Speed World på lunchen om jag är ett racingfan, men väljer kanske hellre att spela på min 50 tums-tv med Xboxen om jag är hemma.

Tillgänglighet
Just tillgängligheten är något han ständigt återkommer till. Det finns enligt David Norberg två miljarder potentiella kunder som har en hyfsat modern PC och en internetuppkoppling och målet för satsningen är att anpassa spelen efter de här personernas spelvanor. Vissa vill spela på lunchen, andra vill hoppa in och köra några minuter på kvällen innan de ska sova och andra vill ägna timmar åt att lära sig ett spels alla detaljer.

Men har verkligen folk tid att ägna sig åt ännu fler spel?

- Det så kallade Share of time blir viktigare och viktigare. Det ska finnas tid att spela våra spel och i dag kanske spelare bara har tid att engagera sig i 2-3 spel åt gången om de är någorlunda djupa. Men våra Play4Free-spel kan du ägna dig åt korta stunder och du måste inte befinna dig på en viss plats för att spela dem.

Det gäller dock bara vissa av spelen. Lord of Ultima och Battleforge är djupa och invecklade spelsystem som det tar timmar att enbart sätta sig in i.

Pengar i slutändan
En sak som de flesta Free to Play-spel har gemensamt är att det går att spela dem gratis i ganska lång utsträckning, men förr eller senare kommer du till en punkt där du lockas att betala för dig. Antingen för att bli lika bra som andra som spelar eller för att spara tid. För det finns en affärsmodell som fungerar i så gott som alla spel av det här slaget enligt David Norberg.

- Tidsaspekten är viktig för ekonomin. Tid är pengar i våra spel. Om du inte orkar kämpa en dag för att få något kan du köpa det för några dollar. Det är definitivt en affärsmodell som fungerar.

Free to Play-betalningar

De flesta inköp i de här spelen kostar bara några kronor. En femma för att slippa vänta eller en tia för ett bättre vapen. Men det finns också mer extrema exempel, som att ha en påfågel på axeln i Battlefield Heroes för flera hundra kronor eller en Koenigsegg-bil i Need For Speed World för nästan 700 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!