Svalt intresse för att låna spel i Luleå

Det har på sistone uppmärksammats att det går att hyra spel via tjänsten Lovefilm, men det har man egentligen kunnat göra sedan 2006 på många av de svenska biblioteken.

SPEL TILL LÅNS. Allt fler bibliotek i Sverige väljer att satsa på spel. Men i Luleå anses inte intresset vara tillräckligt stort.

SPEL TILL LÅNS. Allt fler bibliotek i Sverige väljer att satsa på spel. Men i Luleå anses inte intresset vara tillräckligt stort.

Foto: Erik Hansson

Kultur och Nöje2012-01-18 06:00

Först ut med utlån av spel var Malmö stadsbibliotek och en av de ansvariga för satsningen var Mats Norström.

- Det kändes ärligt talat lite pinsamt att allt vi hade var lite pedagogiska PC-spel för barn, berättar han.

I dagsläget är utbudet i många svenska bibliotek betydligt större även om det beror lite på hur insatt personalen är. Det finns möjlighet att köpa in spel för utlåning från alla svenska distributörer utom Bergsala (Nintendo) och om biblioteken själva vill kan de skaffa spelen ungefär samtidigt som de släpps i butik.

För många av de bibliotek som följt Malmös exempel har satsningen gått riktigt bra. På Norrköpings stadsbibliotek ser man till exempel enligt Carina Ljung en kraftig ökning av antalet utlån de senaste åren och de flesta andra bibliotek vi pratat med säger samma sak eller att det hållit sig på en någorlunda konstant nivå genom åren.

"Förstörelse"
Men det finns också de som inte lyckats få igång sina spelavdelningar.

Ann-Catrine Westerberg på Luleås stadsbibliotek, som hade spel för utlåning mellan 2008 och 2009:

- Vi hade lite problem med stöld och förstörelse, men den största anledningen till att vi slutade låna ut spel var att det helt enkelt inte var ett tillräckligt stort intresse.

Fick kritik
Några som satsat hårt på spel och ungdomar är Dieselverkstaden i Sickla, Stockholm. Här användes spel redan från starten år 2002 som en naturlig del av kulturutbudet. Då med fyra sammankopplade Xbox med Halo i skivluckan. I dag med nutida konsoler, men fortfarande med fokus på multiplayer. Per Perstrand är en av de spelkunniga på Dieselverkstaden och han berättar att de i början fick försvara sin inriktning.

- När vi under de första åren tog emot studiebesök från andra bibliotek var det många som höjde på ögonbrynen för att vi släppt in spel i “finrummen". Det blev dessutom en del insändare om att vi hade “mördarspel", men vi kunde hela tiden ge bra förklaringar till varför vi valt att ha spel eftersom vi själva är gamers. I dag är det inte lika kontroversiellt längre.

"Självändamål"
Även om biblioteken runt om i landet har olika upplevelser av hur det fungerar att ha spel för utlåning så ger alla vi pratat med ungefär samma förklaring till varför de valt att ha det.

- För oss är spelutlåningen ett rent självändamål, berättar Mats Norström på Malmö stadsbibliotek. Spelkulturen är viktig, utvecklas snabbt och är ett medium som enligt min uppfattning borde ha en lika självklar plats på biblioteken som böcker, film och musik. Sedan är det såklart väldigt trevligt att så många ungdomar kommer till biblioteket och lånar våra medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!