Svampburgare

Kultur och Nöje2015-08-03 08:00

250 g skogschampinjoner, hackade

1 liten gul lök

1 klyfta vitlök

1,5 msk olivolja

2 msk tamari

2 dl valnötter

1 kruka persilja

3 dl svarta bönor, kokta

2 dl svart råris, kokt

0,5 tsk havssalt

1 nypa cayenne

salladsblad

groddar

Gör så här:

Putsa champinjonerna, ta bort stammen och hacka hattarna grovt. Skala och finhacka gul lök och vitlök.

Fräs svamp, gul lök och vitlök i olivolja på medelhög värme 5–8 minuter. Tillsätt tamari, rör om och låt svalna.

Kör valnötter och persilja till ett grovt kross i matberedare. Tillsätt svampfräset, bönor och

råris. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.

Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 6 bollar och platta ut dem till burgare.

Värm ugnen till 175 grader. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten av ugnen 30–35 minuter. Vänd efter halva tiden.

Servera i salladsblad med groddar, gärna med picklad rödlök och chipotledipp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!