250 g skogschampinjoner, hackade
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1,5 msk olivolja
2 msk tamari
2 dl valnötter
1 kruka persilja
3 dl svarta bönor, kokta
2 dl svart råris, kokt
0,5 tsk havssalt
1 nypa cayenne
salladsblad
groddar
Gör så här:
Putsa champinjonerna, ta bort stammen och hacka hattarna grovt. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
Fräs svamp, gul lök och vitlök i olivolja på medelhög värme 5–8 minuter. Tillsätt tamari, rör om och låt svalna.
Kör valnötter och persilja till ett grovt kross i matberedare. Tillsätt svampfräset, bönor och
råris. Kör med pulsknappen så att det blandas. Skrapa ner det som fastnar på sidorna.
Kyl smeten i minst en timme. Forma sedan till 6 bollar och platta ut dem till burgare.
Värm ugnen till 175 grader. Lägg burgarna på en plåt med bakplåtspapper och baka av i mitten av ugnen 30–35 minuter. Vänd efter halva tiden.
Servera i salladsblad med groddar, gärna med picklad rödlök och chipotledipp.