Kanske kommer bokhandeln att gå under med ett klick, funderar Nicklas Lundblad, policyrådgivare på Google, i en artikel i DN.
Är det så illa?
Att bokhandeln är satt under press är det väl ingen som betvivlar. Men det finns faktiskt de som ser en ljusning i tunneln, och som till skillnad från Nicklas Lundblad menar att digitaliseringen inte är ett hot utan en tillgång för den traditionella bokhandeln.
"Digital utveckling gynnar den fysiska bokhandeln" är rubriken på tidningen Svensk Bokhandels rapport från konferensen Digital Book World i New York. Den som följer bokhandelns utveckling vet att det är till USA man ska vända sig för att få en fingervisning om vartåt det blåser, och i USA pågår just nu en intressant diskussion om och ett kampanjande för den traditionella bokhandelns fortlevnad. Exempel på detta är den nationsomspännande organisationen IndieBound.org som lobbar för den oberoende bokhandelns ekonomiska, miljömässiga och samhälleliga fördelar, samt konferenser som Digital Book World.
Enligt Jane Friedman, legendarisk förlagschef på det amerikanska Harper Collins, har läget i branschen aldrig varit så vitalt. "Jag har varit med länge men har aldrig varit med om en utveckling med en sådan kraft och ett sådant djup som det vi ser i dag", säger hon i Svensk Bokhandel.
Central roll
Friedman och många med henne hävdar att bestsellerismen slutligen har flyttat ut på nätet och i varuhusen. Folk går inte längre in i bokhandeln för att köpa billiga storsäljare och man kan därför ställa om och fokusera kundservice och kompetens. Här kommer den digitala utvecklingen och de sociala medierna in i bilden. De sociala medierna är en möjlighet för bokhandeln att återupprätta något av den fornstora roll den en gång i tiden hade som social mötesplats för kultur- och litteraturintresserade.
Enligt Michael Hyatt, förläggare på Thomas Nelson, kommer bokhandeln aldrig att återfå den centrala roll den hade i sin glans dagar. "Men deras betydelse för att vi ska få ut våra böcker till våra läsare kommer att öka. Vi vet att boklådorna kommer att bli färre. Och om de fortsätter att fokusera på bästsäljare så kommer de att misslyckas med tanke på konkurrensen från nätet och andra kanaler", säger han i Svensk Bokhandel.
Ny strategi
Ett tecken på att förändringarna börjar göra avtryck också i Sverige är att Akademibokhandeln presenterat en ny strategi för sin verksamhet. "Kommer vi inte ur tänkandet med enbart pris och produkt i fokus så dör vi", säger Akademibokhandelns affärsområdeschef Bo Holmberg till Svensk Bokhandel och berättar att man kommer satsa mer på kommunikation med omvärlden och i högre grad betona läsningens betydelse. Därför har man tillsammans med en pr-byrå tagit fram en kampanj med mottot "Vi kan böcker bäst av alla".
Nu återstår det att se om det finns någon substans i Akademibokhandelns nyordning, och om den svenska bokhandeln är tillräckligt kreativ för att vända motgångar till möjligheter och utnyttja den digitala teknikens potential.
Vi är många som följer utvecklingen med spänning och som hoppas att bokhandeln äntligen kan leva upp till den roll som den så gärna vill hävda att den har, men som så ofta rimmar illa med verkligheten, nämligen rollen samhällets kulturella mötesplats.