Två nya radioprogram om spel och Bonniers första speltidning har alla haft premiär den senaste månaden. En fjärde nykomling är tidskriften Fienden, som i förhandssnacket inte drar sig för att dela ut kängor till sina konkurrenter.
- Att starta en tidskrift tycker jag ska vara lite som att starta ett krig, berättar Johan Martinsson, en av Fiendens redaktörer. Man har något att säga och är villig att dra i strid för att få säga det.
Utan hyllande texter
Tillsammans med sin redaktörskollega Alfred Holmgren skrev Johan Martinsson en gång i tiden för Super Play. Numera syns båda på Aftonbladets spelredaktion. För drygt ett år sedan bestämde de sig för att göra en speltidning som de själva ville läsa. Utan recensioner, förtittar och hyllande texter om "det senaste hajpade skjutspelet". Fienden ska bara innehålla långa reportage och artiklar om personliga och spännande historier som är relaterade till spel. Tidningen benämns inte ens som en speltidning utan som en “kulturtidskrift om spel".
- Jag är rätt trött på att läsa om samma saker i spelmedia, fortsätter Johan Martinsson. Därför är Fienden en krigsförklaring till de traditionella spelpressgrejerna som vi tycker är dåliga, men det är också en kärleksförklaring till spelmediet och dess potential som kulturform.
Egen väg
Duon har valt att gå sin egen väg med Fienden. De gör layouten, skickar till tryck och tar hand om prenumerationer. Satsningen finansieras av deras "livsbesparingar". Första numret har inga annonser och de 1.500 exemplar som tidningen trycks i kommer att spridas till utvalda butiker och de som redan tecknat en prenumeration via hemsidan.
Ett så här riskfyllt projekt skulle inte fungera om inte redaktörerna var näst intill orimligt optimistiska. Johan Martinsson säger till exempel att han tror att även folk som inte brukar läsa speltidningar kan bli nyfikna på första numret och att de kommer vara "fast" om de bara provar det. Men han är inte orolig för att de hajpar den för mycket.
- Vad vi än säger om Fienden så kommer det första numret överträffa förväntningarna, säger Johan Martinsson avslutningsvis.