Intagningsbeskedet till Teaterhögskolan är för många en länge eftersträvad milstolpe i livet.
När de nybakta skådespelarna tre år senare lämnar utbildningen landar de på en osäker arbetsmarknad med hård konkurrens och tuffa krav.
- Genreöverskridande produktioner är legio i dag, så var det inte tidigare. Det ställer högre krav på utövarna. Flera av dem som kommer till oss eller redan arbetar här är dubbelutbildade inom musik och teater. Ju mindre resurser desto högre blir kraven. I princip alla som kommer ut från Teaterhögskolan är otroligt kompetenta. Det är lite slöseri att man inte i högre grad ser till att de får utöva sin konstart, säger Karin Enberg, chef för Norrbottensteatern.
Omfördelning
Hon inledde sin karriär på 1970-
talet och minns att 90 procent av landets skådespelare, inom och utanför institutionerna, var tillsvidareanställda medan 10 procent jobbade på frilansbasis. Nu är förhållandena raka motsatsen.
Inom institutionerna är omfördelningen tydlig.
- I början av 1990-talet var
700 - 800 skådespelare tillsvidareanställda på teaterinstitutionerna i Sverige, nu är de drygt 200. Det har skett en överflyttning till visstidsanställningar, säger Jaan Kolk, förbundsdirektör i Teaterförbundet.
Norrbottensteatern har i dagsläget 49 anställda, av vilka 13 är artister. Teatern har precis gått från sju till nio tillsvidareanställda artister, vilket gör arbetsplatsen till ett undantag bland jämförbara institutioner. De flesta har färre fasta medarbetare på den konstnärliga sidan.
- På det sättet är vi unika i landet, säger Karin Enberg.
Men alla erbjuds inte fasta tjänster. Teaterchefen menar att det är viktigt med viss rörlighet.
- Vi försöker se till att det blir en mix av kvinnor och män, olika åldersgrupper, kunskaper och erfarenheter. Inflödet av nya människor gör att de som redan är här får nya perspektiv, säger Karin Enberg.
Undantag i Las
Den konstnärliga personalen omfattas av ett undantag i Lagen om anställningsskydd, Las, vilket innebär att teatrarna kan ha artister anställda i fem år utan att erbjuda tillsvidareanställning.
Inför våren anställs Nadia Hussein Johansen och Gustav Ekman Mellbin, båda utbildade vid Teaterhögskolan i Luleå, på femårskontrakt vid Norrbottensteatern.
- Min bild är att det är bra om man inte bara kommer för en pjäs. Man ska känna att det här är ens egen arbetsplats. Konstnärligt och inflytandemässigt är det viktigt både för oss och för dem. Därför försöker vi ha människor anställda på längre kontrakt.
- Men det finns undantag. En del kommer och jobbar på kortare tid, säger Karin Enberg.
Etableringen av Teaterhögskolan i Luleå 1996 har betytt mycket för rekryteringen.
- Det finns ett gäng skådespelare som har gått i Luleå och känner till förutsättningarna för att jobba och bo här. Jag har kontakt med många som vill komma tillbaka, säger hon.
Facklig besvikelse
Från fackligt håll menar man att många arbetsgivare i landet har en allt för kortsiktig inställning till frilanspersonalen. Jaan Kolk tycker att undantaget i Las, som funnits i drygt tio år, borde ha gett större effekt.
- Vi trodde att det skulle bli fler längre kontrakt. Det var den bedömning vi gjorde ihop med arbetsgivarna. Vi är besvikna över att det inte finns fler långtidskontrakt, säger Jaan Kolk.
Skådespelare utbildas vid teaterhögskolorna i Luleå, Stockholm, Malmö och Göteborg. Numera finns även ett stort utbud av kurser under högskolenivå, exempelvis vid folkhögskolor.
Jaan Kolk efterlyser en statlig översyn av utbildningarna utanför den akademiska världen.
- Vi kan tycka att det finns många aktörer som förespeglar ungdomar en arbetsmarknad som sedan är väldigt tuff. Det vore bra om utbildningsdepartementet försökte skaffa en överblick av det totala utbudet, säger Jaan Kolk och fortsätter:
- En annan synpunkt är att vi skulle vilja att scenskolorna ägnade mer resurser åt att utbilda dem de redan har utbildat. Det handlar om olika former av vidareutbildningar och breddutbildningar.
Tv-produktioner
Jaan Kolk noterar också att medverkan i tv-produktioner allt oftare blir en väg ut på arbetsmarknaden.
- Om du kommer in som skådespelare via en tv-serie kan du vara väldigt framgångsrik där, men om du ska arbeta kontinuerligt kan det vara tungt om du inte har en kvalificerad utbildning, säger Jaan Kolk.