Turbulent bransch

I USA har den fysiska spel- och konsolförsäljningen sjunkit åtta månader i rad och marknadsjättarna rapporterar förluster. Kurirens spelskribent Erik Hansson gör en framtidsanalys av en komplex bransch.

TREND. En tydlig inriktning är fortfarande gratisspel med mikrotransaktioner (köp av innehåll i spelen), skriver Kurirens spelexpert Erik Hansson.

TREND. En tydlig inriktning är fortfarande gratisspel med mikrotransaktioner (köp av innehåll i spelen), skriver Kurirens spelexpert Erik Hansson.

Foto:

Kultur och Nöje2012-09-05 06:00

Att spelbranschen är inne i ett turbulent skede är de flesta analytiker överens om, men vad finns det egentligen att säga om framtiden?

För 20 år sedan var spelbranschen lite enklare. Då gick vi till den lokala leksaksaffären och köpte ett nytt spel till vårt “Super-Nintendo" för 700-800 kronor. Spelintresset var fortfarande något marginaliserat i samhället och marknaden var liten.

I dag är verkligheten en annan. Spelen är nu mångdubbelt dyrare att utveckla, men kostar ändå inte mer än 600 kronor. Vi spelköpare är väldigt många fler och konkurrensen om vår spelbudget och vår speltid är stenhård. Wii, World of Warcraft och mobilspel introducerade spel till en helt ny publik och spelbranschen växte sig större och större från år till år.

Nytt skede
Nu har branschen nått ett nytt skede och allt ser inte lika ljust ut. I USA har den fysiska spel- och konsolförsäljningen sjunkit åtta månader i rad, senast med 20 procent. Det rapporteras också att det tidigare så tongivande Facebook-spelandet har gått ned med uppåt 50 procent de senaste åren. Till och med den tidigare kassakon World of Warcraft har tappat miljontals spelare. Streamingtjänsten Onlive har gått i konkurs, Sony rapporterar miljardförluster och flera stora aktörer på den så hajpade free to play-marknaden har sagt upp personal på sistone. Hos återförsäljare är det också oroligt. Kedjan Game räddades från konkurs och Gamestop har börjat sälja digitalt innehåll i sina butiker och pratar nu om att satsa på retrospel.

Digital försäljning
Ett stort problem med att försöka se spelbranschens framtid är att många mätmetoder enbart mäter fysisk försäljning medan den kanske starkaste trenden just nu är att fler och fler spel säljs digitalt. Steam, svenska Gamersgate, EA:s Origin och Ubisofts Ubiplay är bara några exempel på digitala butiker som sällan är med i statistiken. Spelföretagens årsredovisningar ger dock tydliga tecken på att den digitala försäljningen ökar kraftigt.

En tydlig trend är fortfarande gratisspel med mikrotransaktioner (köp av innehåll i spelen). Marknadsundersökningsföretaget IHS beräknade köp i spel till 39 procent av den totala spelmarknaden under 2011 och att andelen kommer öka till 64 procent år 2015. Både Sony och Microsoft öppnar upp sina konsoler för gratisspel under 2012.

Förhandsbetala
Crowdfunding är kanske det hetaste och mest spännande som händer i branschen just nu. Listan på företag som fått in mångmiljonbelopp från privatpersoner redan innan de släppt sin produkt börjar bli lång och möjligheten att lansera spel utan hjälp av stora enskilda investerare och utgivare framstår som fullt möjlig.

I den närmaste framtiden verkar vi få se ännu mer digital försäljning av gratisspel med mikrotransaktioner som finansierats i förväg av privatpersoner. Mindre troligt är att spelbranschen åter kommer bli lika enkel som för 20 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!