Det säger en tysk expert som nu flugits in till Egypten för att bedöma skadorna som uppstått efter att masken reparerats med superlim.
Skadorna på Farao Tutankhamuns begravningsmask kan åtgärdas. Det säger den tyska konservatorn Christian Eckman som anlitats av Egyptiska Museet i Kairo efter skägghaveriet.
- Dödsmasken är inte i fara. Det misslyckade reperationsförsöket kan återställas, men det måste göras med omsorg, förklarade Eckman under en presskonferens på lördagen.
Den gyllene begravningsmasken är en av Egyptens mest kända nationalklenoder, och skadades när den lyftes ut ur sin glasmonter i samband med en belysningsreparation förra året. Det två kilo tunga skägget lossnade från masken, varpå den ovärderliga reliken reparerades med superlim som lämnade en tydlig limkant på faraonens haka.
- Skägget limmades ursprungligen fast när masken återställdes 1941 och lossnade nu på nytt. Då försökte man reparera masken med lim igen, säger Eckman till AFP, och tillägger att skadans omfattning fortfarande är svårbedömd.
Versionerna om hur skadan uppstod går isär. Enligt den egyptiska antikvitetsministern Mahmud al-Damaty har inga misstag begåtts i hanterandet av den 3 000 år gamla dödsmasken. En representant för museet säger till AFP att skägget lossnade när masken föll ut ur sin monter i augusti 2014 och en anställd fångade den med sina armar.
- Det var misstag och sådana kan ske. Vad som gjorde det värre var att kuratorn blev rädd och försökte åtgärda skadan snabbt, säger den anonyma tjänstemannen.