Urpremiär för tre dansverk

Tre parallella dansverk. 20 dansare och koreografer i residens.

Ungdomsföreställning. Verket "Tillbaka till fram" är en interaktiv föreställning och vänder sig till ungdomar mellan 13-19 år. På bild en av verkets fyra dansare och kreatörer Marie Andersson.

Ungdomsföreställning. Verket "Tillbaka till fram" är en interaktiv föreställning och vänder sig till ungdomar mellan 13-19 år. På bild en av verkets fyra dansare och kreatörer Marie Andersson.

Foto: Per Lundström

Kultur och Nöje2014-08-06 10:18

- Nu startar säsongen för Dans i Nord, säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare.

I Acusticums Black Box har repetitionerna av koreografen Joakim Stephensons verk, som går under arbetsnamnet Falling in to place , just påbörjats. Tillsammans med dansarna Mia Hjelte, Jeannette Diaz-Barboza och Dragos Mihalcea ska livet i balans kontra obalans förkroppsligas till nyskriven musiken av tonsättaren Hugo Therkelson.

- Det är mitt mest personliga verk, allvarliga och djupare än tidigare föreställningar. Jag hamnade själv i obalans för två år sedan. I detta verk undersöker jag dualiteter i livet som kontroll kontra tappa kontroll, men främst är det upp till publiken att tolka, ler han.

Till vardags arbetar Joakim Stephenson som solist vid Kungliga Baletten, men också som frilansande koreograf. Han har bland annat koreograferat Exposure för Weekday under Stockholms modevecka 2013, Irose för reaktorhallen i Stockholm i samarbete med Jacob Mühlrad, Jonas Kleerup och designern Jessy Heluvelik samt koreografin The Winner takes it all för Kungliga Svenska Baletten som visades i TV4:s Let´s Dance, för att nämna några verk.

- Jag börjar närma mig pensionsåldern för dansare. Koreograf är nästa steg och här bjuds på fantastiska möjligheter, menar han.

Joakim Stephensons verk kommer att ha urpremiär under den vecka Dansfesten pågår i Dans i Nords regi i början på september. Detsamma gäller de två övriga dansverk som just nu repeteras.

Erika P ekula P ettersson , Marie Andersson, Tilda H enriksson och Moa Autio är alla danskonstnärer med rötter i Norrbotten, men som flyttat för att kunna arbeta med dans professionellt. Nu är de tillbaka i länet med en förhoppning om att kunna arbeta kreativt med Norrbotten som bas i framtiden.

- Vi känner varandra och har länge talat om att jobba tillsammans. Dessutom längtar vi hem, säger Moa Autio.

Verket de arbetar med anspelar också på deras egen resa.

- Titeln Tillbaka till fram är viktig. Det handlar om vår egen process. Hur vi rest fram och tillbaka för att kunna arbeta kreativt och nu förhoppningsvis även kan hitta en professionell bas i Norrbotten för dansen, menar hon.

Tillbaka till fram bygger på interaktivitet och vänder sig till ungdomar 13-19 år. Ledorden är kreativitet, delaktighet och intuition.

- Just nu testar vi idéer och metoder för att skapa interaktivitet. Vi jobbar också med testgrupper för att se vad ungdomarna tycker. Det får inte känns läskigt, utan att publiken är delaktig i något kul, menar Erika Pekula P ettersson.

Om två veckor åker de Kiruna för att fortsätta sitt arbete. Där ska de möta cirka 80 ungdomar för att höra deras åsikter.

- Vi har alla tidigare jobbat i kollektiva processer och har hittat en bra metod för beslutsfattande. Det är ett otroligt lustfyllt arbete, menar Marie Andersson.

Tillbaka till fram kommer att gå på turné i länet senare under hösten, liksom den dansföreställningen koreografen Joseph Sturdy just nu skapar tillsammans med avgångselever från Kungliga Svenska Balettskolan och dansare från hans kompani Focus Dance i Uppsala. Dansverket som går under arbetsnamnet Ingenmansland lyfter krigets fasor under första världskriget samt dess efterdyningar.

- Jag fick idén när jag såg en fotoutställning i Haparanda om första världskriget och förvånades som engelsman hur nära kriget var även i Norrbotten. Det handlar om att bjuda på en tankeställare. Då sa man aldrig mer krig, men det är bara att se vad nutiden bjuder på.

- Jag har läst mycket om hur människor påverkades av kriget. Alla de som drabbades av olika syndrom, exempelvis förlorad balans. Dessa syndrom kommer jag att använda i min koreografi, förkroppsliga i rörelserna, menar han.

Inge n mansland kommer att ha premiär i Haparanda under Dansfesten som pågår 6-13 september.

Dansfesten

Dansfesten har sedan två år tillbaka arrangerats av Dans i Nord på Acusticum i Piteå.

Under en veckas tid bjuds, förutom på tre urpremiärer av dansverk (se artikel), även på koreografitävling för ungdomar, prova på dans, knattedisko och salsaafton.

Under själva öppningskvällen medverkar även gästartister från Kungliga Baletten, den Norska Nasjonalballetten och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn som bjuder på pärlor ur sin repertoar.

Dessutom bjuds den interaktiva och moderna dansföreställningen "Kartellet" i folkmusikens tecken av koreografen Sigurd Johan Heide.

Dansfesten pågår 6-13 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!