Australien: 35 procent av kvinnor har utsatts för sexuella övergrepp. 15 procent anmäldes
Danmark: 1 av 5 anmälda våldtäkter leder till fällande dom.
Kongo Kingshasa: 400 000 kvinnor våldtas.
Sydafrika: En kvinna våldtas var 26:e sekund.
Egypten: 96 procent av kvinnorna är könsstympade.
Frankrike: 1 av 10 kvinnor utsätts för våld i hemmet.
Nigeria: 10 av landets 36 delstater tillåter män att slå sina hustrur.
Sri Lanka: 1 våldtäkt tar 6-12 år att lösa.
Kanada: 1 av 3 kvinnor har utsatts för sexuella övergrepp. 6 procent polisanmäls.
Sverige: 1 av 6 anmälda våldtäkter leder till fällande dom.
USA: 17,7 miljoner har våldtagits.
Storbritannien: 33 procent av flickor i åldern 13-17 år har upplevt sexuellt våld.
Indien: 1 kvinna våldtas var 20:e sekund.
Dessa fakta är hämtade ur samma dokumentär som beskriver läkarstudenten Jyoti Singh som blev brutalt våldtagen av sex män på en buss i Indiens huvudstad New Dehli. En våldtäkt och misshandel som slutade med att hon fick ett järnrör inkört i underlivet, tarmarna utslitna för att sedan slängas ut naken ur bussen i ett dike.
Hennes brott? Hon hade tillsammans med en manlig bekant varit på bio och sett Berättelsen om Pi och klockan var 20.30 på kvällen när hon och hennes sällskap tog bussen hem.
En av våldtäktsmännen försvarar de sex männens beteende. ”En fin kvinna är inte ute sent”. ”Hade hon bara legat still hade hon inte blivit misshandlad”. Eller för att citera en av männens försvarsadvokater: ”Indien är den bästa kulturen. Det finns ingen plats för kvinnor”.
Den brutala gruppvåldtäkten av Jyoti Singh ledde till massiva protester, fredliga demonstrationer som spreds sig över landet som en löpeld. Händelsen var headlines under i alla fall de tre följande veckor jag befann mig i landet, och visst det gav resultat. En kommitté tillsattes som såg över lagstiftning med lagändring för denna typ av brott som följd.
Samtidigt talar den statistik som redovisas ovan sitt tydliga språk. Synen på kvinnor och deras rättigheter, inte bara till sina kroppar och sin sexualitet, utan även till ett jämlikt och jämställt liv har en lång väg kvar i vår värld.
Jyoti Singh dog 13 dagar senare på ett sjukhus i Singapore. Hon var nästan färdig läkare, född 1989. Samma år min dotter såg världens ljus.