Vänskapen som språngbräda till brännande samtal

PRÖVNING. I pjäsen Jag vet vem du är sätts två 16-åringars vänskap på prov. Pjäsen är skriven av Camilla Blomqvist och regisseras av Olle Jernberg. Medverkar gör Anton Raukola och Nora Bredefeldt.

PRÖVNING. I pjäsen Jag vet vem du är sätts två 16-åringars vänskap på prov. Pjäsen är skriven av Camilla Blomqvist och regisseras av Olle Jernberg. Medverkar gör Anton Raukola och Nora Bredefeldt.

Foto: Petra Isaksson

Kultur och Nöje2014-03-04 07:00

Hur påverkas man av sin omgivning och vad händer egentligen när man som bästa vänner plötsligt börjar se omvärlden på olika vis?

Det är något som Lule stassteaters utforskar i pjäsen Jag vet vem du är.

Vännerna My och Robin har nämligen varit bästa vänner sedan länge, kan avsluta varandras meningar och umgås ständigt. Men i en tid präglad av valrörelsen och där det handlar om att påverka varandra åt olika håll, så övergår de två 16-åringarnas okonstlade vänskap in i en ny, allvarligare fas. Plötsligt börjar omvärlden göra sig påmind, vuxenlivet kallar och karaktärernas beslut får konsekvenser.

­– Man kan säga att det handlar om att spegla något större genom deras vänskap, förklarar regissören Olle Jernberg.

Fråga skapar klyftor

Manuset till Jag vet vem du är är skrivet av Camilla Blomqvist, som även ligger bakom den hyllade pjäsen Måste hem innan det blir mörkt om Övertorneå och elprisbråket.

Även den här gången tar historien avstamp på en mindre ort där ryktena sprids snabbare än blixten och där traditionerna är starka – något som inte minst märks när den gamla skolan på orten ska bli ett flyktingboende. Då börjar det skava i bygden.

Och mellan de två vännerna.

­– Det svåraste har varit att tolka dem båda utan att förlöjliga på något vis, förklarar Anton Raukola som spelar Robin.

Nora Bredefeldt, som spelar My, håller med.

– För mig har det varit en utmaning att spela en karaktär som inte har hela analysen klar om vad som är rätt och fel, säger hon.

Främlingsfientlighet i fokus

Att frågan om ett flyktingboende tas upp i pjäsen, är inte helt slumpartat. Temat för Lule Stassteatern i år är nämligen "främlingsrädsla" – ett tema som genomsyrar samtliga föreställningar under året.

– Vi har planerat att ha det här temat för år 2014 ganska länge, då det är valår, förklarar Emma Löfström som är producent för föreställningen.

Men trots att främlingsfientligheten är föreställningens fokus, menar regissören Olle Jernberg att pjäsen också vidrör andra teman.

– Pjäsen handlar om vänskapens stapplande steg, om människor och deras relationer och hur de påverkas av dem, förklarar han.

Turné härnäst

På fredag är det premiär på Lillan i Luleå. Därefter är det dags för Stassteatern och föreställningen att dra vidare på turné runtom på länets skolor.

– Jag hoppas publiken vågar se sig själva ur ett större sammanhang och ser att handlingar får konsekvenser, förklarar regissören Olle Jernberg och fortsätter:

– Att konsekvenser inte bara är något negativt, utan att det också innebär att man även har möjligheten att förändra saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!