3 auberginer (ca 750 g)
400 g sojafärs (gärna fryst)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk mynta
1 tsk kanel
1 msk socker
salt, svartpeppar
1 pkt havregrädde (2,5 dl)
0,5 dl tofuline färskost
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper.
Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter.
Tillsätt tomaterna och tomatpurén och koka upp.
Krydda med oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10–15 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar.
Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden och smaka av med salt.
Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form.
Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna.
Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine.
Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig cirka 10 minuter innan servering.
Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.