Vegetarisk moussaka

Kultur och Nöje2015-09-21 08:00

3 auberginer (ca 750 g)

400 g sojafärs (gärna fryst)

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 burk hela tomater

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk kanel

1 msk socker

salt, svartpeppar

1 pkt havregrädde (2,5 dl)

0,5 dl tofuline färskost

salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper.

Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter.

Tillsätt tomaterna och tomatpurén och koka upp.

Krydda med oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10–15 minuter.

Smaka av med socker, salt och peppar.

Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden och smaka av med salt.

Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form.

Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna.

Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine.

Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig cirka 10 minuter innan servering.

Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!