200 g lök
1 msk smör till stekning
500 g viltskav
0.5 msk socker
3 dl rött matlagningsvin
3 dl buljong
2 dl gröna linser
1 lagerblad
10 enbär
1 tsk rosmarin
1 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
0.5 tsk salt
0.5 tsk peppar
1 kg mjölig potatis
1.5 liter vatten
1.5 tsk salt
2.5 dl mjölk
1 dl riven västerbottensost
Gör så här:
Bryn löken och lägg den i en gryta. Hetta upp lite matfett och bryn skaven. Strö över socker och lägg över skaven i grytan med löken. Koka ur stekpannan med fonden och häll över i grytan tillsammans med rödvinet.
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Mjukkoka under lock i cirka 10 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen i kastrullen med elvisp eller potatisstöt eller pressa den genom en purépress. Späd moset med mjölk under omrörning tills det fått lagom konsistens. Rör eller vispa moset luftigt, rör ner osten och smaka av med salt.
Skölj linserna och lägg ner dem i grytan med skaven. Tillsätt lagerblad, krossade enbär och rosmarin och låt puttra sakta cirka 20 minuter. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar.
Servera grytan med moset.