Men just den här förändringen är lite lurig: den är så självklar för oss som människor att vi kanske inte ens lägger märke till den. Den handlar om våra röster.
Ända sedan boktryckeriets genombrott på 1450-talet har vår kultur i allt högre grad både präglats av och utgått ifrån text. När tv:n och videon sedan slog igenom, fanns det många som av just den anledningen uttryckte en oro för att rörlig bild skulle komma att konkurrera ut det skrivna ordet – naturligtvis med kunskapsmässig katastrof som följd. Det är ju så förändringar i medievanor oftast tas emot. Katastrofen inträffade dock inte (vilket i och för sig inte hindrar människor från att fortfarande tro att rörlig bild är ett hot).
Mer intressant är troligen att kika på en annan utveckling, där något för oss ännu mer naturligt sticker upp som en konkurrent till texten, nämligen ljud.
Att skrivna ord allt mer ersätts av talade är något som långsamt smugit sig in i vårt beteende.
Vi pratar med allt fler röststyrda apparater – och de blir dessutom allt smartare. Poddradiotrenden fortsätter att växa och när den senaste uppdateringen av Apple TV lanserades, hade knappkontrollerna där man skriver in sökorden ersatts med Siri – Apples röststyrningsfunktion, som redan nu på ett enkelt sätt gör att man kan prata med sin telefon för att få den att utföra saker.
Samtidigt blir översättningstjänsterna allt bättre. För en tid sedan hörde jag om en bekant som under en resa utomlands hade sagt det han ville till sin telefon – för att sedan låta telefonen läsa upp översättningen till de bartendrar han ville beställa av.
Alltså är det helt naturligt att Google nu lägger till röststyrning i Google Docs, som gör det möjligt att både skriva en text och redigera den – utan att trycka ner några tangenter. När man editerar, säger man saker som ”select all”, ”copy” och ”paste”.
Vad innebär den här utvecklingen?
I förlängningen är det inte helt otänkbart att den får betydelse för saker som stavning och läsförståelse, samtidigt som informationsspridningen naturligtvis har en chans att öka radikalt. Tillgängligheten är en annan fråga. Idag söker vi alla lätt och snabbt efter textbaserad information via internet, något som är bra mycket svårare när det handlar om ljud. Även om det också här dyker upp tjänster som klarar av att leverera sökbarhet i exempelvis radioinnehåll.
Var det hela landar är omöjligt att säga. Klart är att det är en utveckling som vi har alla skäl att hålla våra öron öppna för.
Kuriren rekommenderar:
Läs mer: Krama, Ligga och Korva – har du koll på länets ortsnamn?
Läs mer: Lika som bär – kolla in stjärnornas dubbelgångare
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet
Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Här hittar du samtliga artikelserier
Läs mer: Hur klarar Luleå en zombieattack
Läs mer: Vilka regler gäller för dig och din cykel?
Läs mer: Svenskarnas tio-otopp byggprojekt
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet