TV-serier med skarpladdat lättsinne

Foto: Petra Isaksson

Kulturkrönika2016-01-30 17:30

I årets upplaga av amerikanska Critics’ Choice Television Awards belönades den fridsamt radikala Netflix-pärlan Master of None i kategorin bästa komediserie.

Det är en i viss mån samtidstypisk skildring av folk som umgås, jobbar, dejtar och snicksnackar i New York. Men det är samtidigt en uppfriskande progressiv ångvält som med intelligens, patos och oförtruten humor plattar till mycket annat i sin genre. I de flesta genrer, faktiskt.

Alan Yang, som skapat Master of None tillsammans med komikern och huvudrollsinnehavaren Aziz Ansari, tackade från Critics’ Choice galascen alla heterosexuella vita män som dominerat film- och tv-branschen så länge att berättelser om någon som helst annan per automatik känns fräscha och originella. Den godlynte Yang, hela tiden varmt leende, framstår som ett rakblad invirat i bomull.

Girls-skaparen och skådespelaren Lena Dunham bjuder även hon på en vinnande kombination av vrede och mildhet. Den offentliga personan Dunham, liksom tv-seriens protagonist Hannah Horvath, korsbefruktar obekymrat narcissism och utblick, privatlivsbagateller och politik. Under de senaste veckorna har Dunham bokstavligt talat iklätt sig rollen som Hillary Clinton-supporter i den pågående presidentvalskampanjen i USA. Iförd klänningar, byxdressar och stickade tröjor i stjärnbanerets färger, med kandidatens namn broderat från topp till tå, har Dunham i sociala medier gått i förväntad klinch med så väl konservativa republikaner som mer vänstervridna demokrater. För många som följt tv-serien Girls tycks det komma som en svårsmält överraskning att Dunham stöder någon annan än Bernie Sanders.

Efter en särdeles eldfängd debatt i kommentarsfältet under en av Clinton-posterna på Instagram följde Lena Dunham upp med en bild på sin adopterade hund Lamby, i sällskap av en glaserad tygmunk och texten: ”Something no one can disagree on is a dog who is proud of his donut.” Inlägget har i skrivande stund gillats av 20 295 följare.

Den 21 februari har den femte säsongen av Girls premiär. Det står redan klart att Hannahs vän Marnie ska gifta sig, och med kännedom om seriens generella attityd till konventioner lär det hända åtminstone någonting bortanför ”så levde de lyckliga i alla sina dagar.”

Jag ser fram emot att se vad det blir. Och ännu mer emot att Aziz Ansari och Alan Yang ska tillkännage en andra säsong av Master of None.

Det är en förskräcklig tid på många sätt och vis. Men åtminstone en rätt bra tid att kolla på tv.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!