– Roboten heter Vinci, efter Leonardo da Vinci, berättar Jesper Lindblom som tillsammans med Tor Pohjanen programmerat roboten.
Att läsa för Vinci är en förlängning av det läsfrämjande projektet Läshund som genomfördes på Östra skolan 2015. Till det syftet utbildades tre hundar till särskilda läshundar som barnen fick läsa högt för.
– Nu ville vi prova en annan, mer allergivänlig modell, säger Lena Lundberg Vesterlund, bibliotekschef i Luleå och initiativtagare till både projekt Läshunden och Läsroboten.
Och eftersom programmering numer ingår i läroplanen valde man att testa möjligheten att öka läslusten hos barn med hjälp av en robot.
– Det är en mycket enkel robot som egentligen är tänkt för leksaksmarknaden, säger Anna Dahlqvist, informations- och kommunikationsteknisk pedagog på biblioteket.
Det är hon som läser tillsammans med barnen och roboten Vinci en gång i veckan under sju veckor och även hjälpt Tor Pohjanen och Jesper Lindblom med programmeringen.
– Projektet är nytt för hösten så jag provar mig fram hur roboten kan användas för att stimulera till läsning. Någon gång har faktiskt barnen sagt åt mig att stänga av roboten medan de läser, berättar hon.
Moa Rosenius läser boken ”Kalas och katastrof” tillsammans med Vinci och tycker att det är roligt.
– Jag gillar att boken är lättläst och så får jag lära mig en del, menar hon.
Nova Kask Sikström är inte riktigt lika entusiastisk. Hon läser boken ”Sälsommar” men säger själv att hon föredrar faktaböcker.
– Jag tycker om att det är på riktigt, att det är verkligt, förklarar hon.
Det är specialläraren Katarina Eliasson och biblioteksassistenten Åsa Hansson som valt böcker åt de fyra barn som just nu läser med Vinci.
– Bokvalet har skett med tanke på läsförmåga och intresse. Alla barnen som medverkar har knäckt läskoden. Med läsroboten hoppas vi hjälpa dem vidare i sin läsning. Vi har också ett godkännande av föräldrarna att de deltar i projektet, säger Katarina Eliasson.
Målsättningen är att skapa en trygghet för barnen i sin egen läsning med också att de ska få bibliotekskunskap. Helt enkelt att de ska känna sig bekväma att botanisera bland bibliotekens olika avdelningar.
– Här på Porsön är barnen väldigt bekväma i sitt eget bibliotek som finns i anslutning till skolan. Barnen på Östra skolan saknar bibliotek och besöker Stadsbiblioteket, vilket kan upplevas främmande för de barn som inte regelbundet vistas i biblioteksmiljö. Vi måste prova nya, spännande metoder i det läsfrämjande arbetet. Därför är jag särskilt glad över samarbetet med skolan, säger Lena Lundberg Vesterlund.