Sakta men säkert går det framåt för den unge Boden-konstnären. Hela januari månad ställer 13-åringen ut sin konst på biblioteket i Luleå. Det är snart ett år sedan han hörde av sig till Kulturens hus och anmälde sitt intresse – och förra veckan blev utställningen verklighet.

– Det känns skitkul att få ställa ut i Luleå, säger han.

Han har tidigare ställt ut på Kulturnatta i Boden. Reaktionerna på hans tavlor var goda. Men han märker redan av att utställningen i Luleå redan ger utväxling.

– Det hörde av sig en som ville köpa en tavla faktiskt, men jag vet inte om jag kommer sälja, vi får se. Men det är kul att folk börjar märka av en nu, säger han.

Några tavlor är de samma som förra utställningen, några är nya. Men motiven är han konsekvent med, han målar bara porträtt och landskap.

– Jag har försökt måla något abstrakt någon enstaka gång, men just nu målar jag bara porträtt, säger han.

Han menar att han inte har någon "egen stil", eftersom porträtten ser ganska annorlunda ut. Nu experimenterar med tillvägagångssätten.

– Nu för tiden burkar jag ofta ta fram referensbilder och skissa innan, nu planerar jag mer än tidigare. Förut kunde jag improvisera mer. Men alla ser ganska olika ut, säger han.

Det var när han såg konstnären Bob Ross på Youtube som måleridrömmarna föddes på allvar.

– Jag var konstintresserad innan och kollar mycket på internet. Bob Ross hade ett tv-program på 80-talet som finns på Youtube. Det såg väldigt roligt ut och då vill jag göra det själv. Min bror hade några gamla oljefärger över, sedan tyckte jag det var kul, säger han.

Via Bob Ross har han utvecklat sin stil när det gäller landskap.

– Han målar ganska simpelt, men jag gillar ännu mer detaljer, förklarar han.

I början var det akrylfärg som gällde, men i takt med att målandet ökat har han gått över mer till olja. Det finns både för och nackdelar, menar han.

– Akryl torkar snabbare, så om jag gör ett misstag kan jag måla över det direkt. Nackdelen är att det är svårare att få fram bra färger. Det var svårt att jobba med olja i början, det är fler moment att tänka på, och den torkar långsamt.

Drömmen är att kunna försörja sig på konsten. Men han vill samtidigt ha en stabil utbildning vid sidan och ha möjligheten att jobba med annat vid sidan av. – Jag vill bara fortsätta ställa ut och växa, säger han.

bjorn.nystrom@norrbottensmedia.se