"Det finns inte en enda onödig rad"

Det senaste året har Klas Östergren: Gett ut en ny bok – Twist. Fått en av sina äldre böcker – Gentlemen – filmatiserad. Valts in i Svenska Akademien.

Författarintervju. Författaren Klas Östergren intervjuas av Kerstin Wixe på Kontext författarscen.

Författarintervju. Författaren Klas Östergren intervjuas av Kerstin Wixe på Kontext författarscen.

Foto: Ulrika Vallgårda

LITTERATUR2015-03-17 21:35

På tisdagskvällen fick Luleåpubliken möta den högaktuella författaren i Kulturens hus, då han för tredje gången gästade Kontext författarscen.

För exakt 40 år sedan började Klas Östergren, född 1955 i Stockholm, sin bana som författare. Fortfarande går han med lätta steg till kontoret varje dag, berättar han.

– Det är klart att det är motigt ibland. Det är en förfärligt orättvis och ful bransch. Men ibland händer det roliga och totalt oväntade saker inom litteraturen. Än idag går det inte att sitta hos en förläggare och tänka fram vad som ska bli en succé. Det tycker jag är så fantastiskt.

I en tid då läsarna mer och mer efterfrågar spänningsromaner och deckare är han tacksam över lyxen att lyckas behålla en publik som tilltalas av hans långa, omständliga berättelser som kan sträcka sig över flera decennier. Han vill inte beskriva sin senaste bok Twist som svår, men han är införstådd i att den kräver ett visst mått av tålamod.

Den dag underhållningens pris är att han måste skriva om bestialiska mord vill han inte vara med längre, deklarerar han. Spänningen i hans böcker ligger på en annan nivå.

– Och läser du hela boken kommer du märka att det inte finns en enda onödig rad. Allting hänger ihop.

Han tror att han är präglad av att han som barn växte upp med många äldre personer.

– När jag kom ut i köket där mamma och pappa satt och pratade, så tystnade samtalet, för att sedan återupptas igen när jag gick ut . Det gjorde mig frustrerad som barn att aldrig bli insläppt.

I sina böcker söker han samband och meningar.

– Det kanske inte alltid är vetenskapligt eller sakligt, men plötsligt hittar man ett mönster, någonting som stämmer.

På ett djupare plan tror han att det handlar om en vilja att försöka se en mening i tillvaron.

– Jag har tyvärr ingen tro. Det hade varit bekvämt. Men har man inte det, måste man försöka skapa sig en mening. Känslan av att allt är totalt meningslös är så jobbig.

I Twist har han tecknat ett porträtt av en kvinna som inte lever längre genom omgivningens upplevelser av henne och utan att man som läsare får "komma in" i kvinnan.

– Det var en utmaning och en lockelse. Att lyckas få fram en person av hundraprocentigt kött och blod var inte så viktigt. Utmaningen bestod mer i om det gick att få det till en intressant läsning.

Författarscen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!