En resurs för författare och förlag

Något som i många år har stått högt på önskelistan i Norrbottens kulturliv är ett resurscentrum för författare och förläggare. Nu är det i full gång.

Vill underlätta. Maria Bideke arbetar på nystartade Resurscentrum för litteratur i Norrbotten. Hennes uppgift är att underlätta för förlag, författare och andra aktörer på litteraturområdet.

Vill underlätta. Maria Bideke arbetar på nystartade Resurscentrum för litteratur i Norrbotten. Hennes uppgift är att underlätta för förlag, författare och andra aktörer på litteraturområdet.

Foto: Ulrika Vallgårda

LITTERATUR2016-01-05 15:52

Resurscentrum för litteratur startades i augusti när Maria Bideke anställdes. Bakom sig har hon dels en styrgrupp, dels en referensgrupp av författare, studieförbund, bokhandlare och förläggare. Hösten har hon ägnat åt att ta reda på vilka behov och önskemål som finns bland länets litteraturaktörer.

Hittills har hon hunnit träffa cirka 25 av Norrbottens uppemot 100 författare. Därutöver har hon haft möten med åtta av de 18 bokförlag som hon lyckats hitta i länet.

– En del av förlagen är små och ger bara ut sina egna böcker. Två av dem var helt nystartade samiska förlag som jag inte kände till sedan tidigare.

Hon har också varit i kontakt med några bibliotek och föreningar samt Norrbottens länsbibliotek som är en viktig samarbetspartner.

– Jag har fått in massor av bra idéer och det känns jätteroligt.

Det har visat sig att de allra flesta vill ha hjälp inom några specifika områden.

Ett handlar om finansiering – var det går att hitta stipendier att söka för sitt arbete, för manusbearbetning, översättningar och litteraturevenemang.

Maria Bideke har startat två olika nyhetsbrev för den typen av frågor. Det ena är riktat till författare, det andra till förlagen och till dem som arrangerar litteraturevenemang.

– Jag har ju jobbat med finansieringsfrågor förut, så just fonder och stipendier och är min hemmaplan, säger hon leende.

I botten är hon jurist och har under sin yrkesbana hunnit arbeta med upphovsrätt på Podium bokförlag, med mänskliga rättigheter och antirasism och med finansieringsfrågor på Luleå tekniska universitet.

Det andra området där hjälp efterlyses är marknadsföring.

– Författarna vill veta hur de ska gå till väga för att nå ut med sina böcker och där tänker jag mig att jag kan hjälpa till att hitta strukturer och kontaktvägar. Det behöver inte bara vara traditionella bokhandlare och bibliotek, det finns också nya vägar, som till exempel alla bokbloggar.

En annan metod är att skapa ett skyltfönster för sin bok genom att göra en hemsida.

– Det finns en rad enkla sätt, men man kan behöva lite hjälp på vägen.

Efter nyår räknar hon med att komma igång med marknadsföringsbiten.

Några har frågat hur det går till att skapa e-böcker och det är något hon också har tänkt sätta sig in i.

– Det som är roligt med e-böcker att det har öppnat en ny marknad för noveller och korta romaner. Det ger en massa möjligheter.

Men, understryker hon, det är inte hon som ska göra jobbet åt författarna och förlagen. Hennes uppgift är att hjälpa till med tips och råd och samverkansträffar.

– Jag kan göra en mall för ett snyggt pressmeddelande. Jag kan ge en punktlista på vad man ska tänka på i marknadsföringen och berätta om vilka man ska kontakta. Möjliggöra och underlätta.

Hon kan också föra samman olika parter – förläggare, författare, översättare, illustratörer och bibliotekarier.

– Där har jag märkt ett stort behov. Alla vill träffa varandra och i alla möjliga olika konstellationer.

Till våren planerar hon att bjuda in till ett första möte mellan barnboksförfattare, illustratörer och konstnärer.

– Jag vill gärna uppmuntra samarbeten mellan norrbottningar. Det vore roligt med fler helt norrbottniska barnböcker, säger hon.

Den 1 februari flyttar hon tillsammans med Resurscentrum för konst in i nyrustade Bergströmska gården, i närheten av kommunhuset i centrala Luleå, och där kommer det att finnas möteslokaler.

Samtidigt ska den nya hemsidan för litteraturaktörer vara färdig att presenteras.

Första året är egentligen ett projektår, men avsikten är att Resurscentrum för litteratur ska bli en permanent del i landstingets verksamhet, berättar hon. Det är något som också är uttryckt i landstingets kulturplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!