Jörgen Gassilewski får årets Erik Lindegrenpris

Författaren Jörgen Gassilewski har utsetts till årets Erik Lindgrenpristagare.

Jörgen Gassilewski är årets Erik Lindegrenstipendiat. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion.

Jörgen Gassilewski är årets Erik Lindegrenstipendiat. Avsikten är att utmärka ett lyrikverk eller ett lyriskt författarskap som tillhör det konstnärligt mest intressanta ur de senaste årens svenskspråkiga produktion.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Litteratur2021-10-04 16:54

På måndagen avslöjades pristagaren i ett pressmeddelande.

– Det känns ju helt fantastiskt roligt, jag är väldigt varm i hjärtat och glad. Jag fick reda på det för några dagar sedan och lovade att hålla det hemligt tills det blev offentligt. Jag tog en liten champagne tillsammans med min fru i hemmet, berättar han.

"Särskilt i sin senaste bok – Ballongen – försöker han med en djup flerdimensionell närvaro utforska världen och varat, innan rumtiden skiktats, innan tolkningens sega socialitet hunnit lägga ett alltför tätt raster över den", skriver juryn i sin motivering.

Jörgen Gassilewski, född 1961 i Göteborg, boende i Enskede, debuterade som författare 1987 med diktsamlingen "Du". Han har skrivit flera diktsamlingar, två romaner samt dessutom böcker om bildkonst i samarbete konstnärer.

Den första romanen "Göteborgshändelserna" handlade om kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg som ledde till en omgörning av polisväsendet. 

– Det är mycket dokument i den, men huvudpersonen är fiktiv, berättar han.

Den andra romanen heter "Hastigheten" och kom 2017. Den handlar om folkmordet i Rwanda 1994 och bygger också på dokument och berättelser. 

Båda romanerna blev Augustnominerade.

Diktsamlingen Ballongen kom i augusti i år.

Priset delas ut under Bok & Bild som äger rum 21-23 oktober på Kulturens hus i Luleå. Då hoppas han kunna vara med.

1992 instiftade Luleå kommun priset, som delas ut vartannat år, till Luleåförfattaren Erik Lindegrens minne. Priset på 200.000 kronor är ett av Sveriges största lyrikpriser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!