Nordkalottsviten ges ut i nyutgåva

I tio års tid arbetade författaren Gunnar Kieri med att berätta Nordkalottens och framför allt Tornedalens och Malmfältens historia i det som skulle bli en romansvit om tre – den så kallade Nordkalottsviten.

Boksignering. I måndags var det boksläpp för en nyutgåva av Gunnar Kieris Nordkalottsvit, samlingsvolymen "I Nordkalottens öga".

Boksignering. I måndags var det boksläpp för en nyutgåva av Gunnar Kieris Nordkalottsvit, samlingsvolymen "I Nordkalottens öga".

Foto: Eva Åström

Litteratur2016-12-12 15:20

Nu kommer samtliga tre romaner ”Pil med järnskodd spets” (1990), ”Färden mot Jukkasjärvi” (1993) och ”När tranorna vänder åter” (1998) ut i en samlingsvolym under namnet ”I knektens öga”.

– Jag hade inte läst böckerna sedan de kom ut, men blev uppriktigt förvånad över hur välskrivna och bra de var. Jag hade inte förstått hur bra författare jag är, säger författaren själv.

Egentligen var det ytterst tveksamt om det skulle bli någon enda roman skriven i det som skulle bli en kritikerhyllad romansvit av Gunnar Kieris penna.

– Jag fick en förfrågan av en grupp människor i Kiruna som jobbade med Malmfältens historia. De önskade att den historien även skulle skrivas i romanform. Men jag var kluven till idén, berättar Gunnar Kieri.

Det var först när han kom på att huvudpersonen skulle vara en knekt som den första romanen ”Pil med järnskodd spets”, om knekten Antti från Kaulinranta i Tornedalen, började ta form.

Under tio års tid skulle sedan hela hans engagemang cirkla runt Tornedalens och Malmfältens historia. Otaliga resor för att samla material, testa idéer och inhämta information ligger till grund för de tre romanerna som följer tre generationer; Antti, hans son Nils och sonsonen Pekka mellan tiden 1600-tal till tidigt 1800-tal.

– Jag tror inte det finns någon by i övre Norrbotten som jag inte besökt. På varje ort finns alltid någon boende som har bygdens historia i minnet, säger Gunnar Kieri.

Han minns särskilt, och berättar målande, om hans egen färd genom ån Luongasjoki mot Torneälv som också blev inledningen till den första romanen.

– Under 1600-talet fraktades malmen från Kotijoki i Svappavaara just denna väg med båtar. Mycket av vår färd var en ren chansning. De sista två forsarna gick jag vid stranden istället.

Det var främst läsarnas önskemål om en fortsättning som fick honom att skriva den andra romanen med sonen Nils som huvudperson.

– Sen kände jag själv att jag inte var klar med denna släkts öde. Det fanns mer att berätta, menar Gunnar Kieri.

Nordkalottsviten blev också, enligt honom själv, hans stora genombrott som författare.

”I knektens öga” ges ut av KirunaTidningens förlag i samarbete med Sällskapet Gunnar Kieris vänner.

– Det är min roligaste dag sedan Sällskapet Gunnar Kieris vänner bildades för fem år sedan. Nu hoppas vi kunna ge ut Gunnar Kieris första bok om Storsien i nyutgåva. Den boken brukar efterfrågas på de bokmässor vi besöker och finns bara i några enstaka exemplar att finna på antikvariat, säger Lennart Rohdin, ordförande Sällskapet Gunnar Kieris vänner.

Gunnar Kieri

Gunnar Kieri, född 31 december 1928 i Kuivakangas i Övertorneå kommun, är en svensk författare bosatt i Jämtön utanför Råneå i Luleå kommun.

Han debuterade med 1:a arbets-kompaniet, Storsien, 1972 som han skrev tillsammans med Ivar Sundström och som är en dokumentär om internering av kommunister i Sverige under andra världskriget. Romanerna ”Av dig blir det ingenting”, ”Jag ska ändå inte stanna”, ”Varför skulle jag ljuga” och ”Är han inte svensk?” är en självbiografisk serie. Han har även skrivit fem böcker om Tornedalens historia. Sexton böcker och andra produktioner kan räknas in i Gunnar Kieris författarskap. Sällskapet Gunnar Kieris vänner bildades 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!