Gärna mer grönt på menyn

Bistro Norrland har en fin placering i Norra hamn i ett av magasinen och får väl snudd på benämnas som teaterrestaurang eftersom den ligger integrerad med Norrbottensteatern.

Hummer. Den gratinerade hummern serveras med aioli och ett surdegsbröd till och smakar riktigt bra.

Hummer. Den gratinerade hummern serveras med aioli och ett surdegsbröd till och smakar riktigt bra.

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2014-10-14 13:39

Köket spelar dock inte teater utan gör det på riktigt. I alla fall vad gäller förrätterna.

Vi inleder med kalvcarpaccio, kantarelltoast och grillad pilgrimsmussla. 125 kronor styck. Inte särskilt billigt, nej, men de är å andra sidan riktigt bra allihopa. Carpaccion serveras med några riktigt fräscha tillbehör som pepparrotskräm, äpple och små rädisor, bland annat. Kantarelltoasten är just en toast och inte något blött sladderbröd och den grillade pilgrimsmusslan, som serveras med kräftconsommé är också riktigt bra.

Efter den fina starten är förväntningarna höga på huvudrätterna men där levererar köket inte i riktigt samma klass. Reninnanlåret, som kuligt serveras med kroppkakor, har fått lite för mycket färg på mulen och när det gäller ren är det extra känsligt.

Men det handlar inte om många sekunder fel så den klarar sig undan med omdömet godkänt i alla fall. Men den där riktiga ”smälter i munnen” infinner sig inte riktigt. Tillbehören är riktligt tilltagna med shiitakesvamp, viltkorv, sidfläsk och ortens primörer. Mums!

Till huvudrätt har vi även en hel grillad hummer som är gratinerad med ost. Den serveras med aioli och ett surdegsbröd till och smakar riktigt bra.

Vi får dock inget verktyg för att krossa klon utan där får vi jobba oss fram till det goda med en gaffel. Varför detta? Ge oss något bättre.

En hälleflundra med kantareller, gröna ärtor, jordärtskocka och tryffelsmör är huvudrätt nummer tre. Där får smöret högsta betyg som smaksättare, riktigt gott, men fisken är dessvärre torrare än vad den borde vara. Varje sak på tallriken är också duktigt saltad så totalt blir det en lite för salt upplevelse för Krogkollen.

Dags så för efterätt och då steppar köket upp igen. Två klassiker i form av varma hjortron, som serveras med en sockerkaka, mandelknäck och fryst fjällyogurt, samt en cremé brulé med åkerbärsglass är först ut.

Båda är till belåtenhet. Varma hjortron är ju, ja, varma hjortron men tillbehören är det som lyfter klassikern.

Bruléen har en fin knäckigt yta med ett välsmakande innandöme. Sista efterrätten är en blåbärspaj med vaniljcurd och blåbärskola. Vi har sett större pajer, det ska sägas, men det smakar riktigt bra och blåbärskolan är extra smarrig och lyxig.

Kolla in de tidigare recensionerna på www.kuriren.nu/matkultur/ krogkollen

Bistro Norrland – totalbetyg 4 ?Följ krogkollen på www.kuriren.nu/matkultur

Atmosfär 4

Bistro Norrland ligger integrerat med Norrbottensteatern och det gör att det blir en del liv och rörelse. Högra delen är mer av lunchrestaurangkaraktär men den inre delen är trevligt inredd och det som slår en är den enorma takhöjden. Trevligt, tycker vi. Ett litet minus för att det är ganska mycket matos i lokalen.

Service 4

Vi blir snabbt servade under hela kvällen och det finns inget att anmärka på personalens agerande. Vi får inte vänta på maten särskilt länge utan allt flyter på i behaglig takt. Personalen verkar hyfsat insatt i vinlistan när vi frågar om vintips till maten.

Meny 4

Det är ingen gigantisk meny vi talar om här. Fiskalternativ finns, däremot är det lite skralt för vegetarianen. Visst, det finns en veckans vegetariska som ”Specials” men den vegetarian som vill kunna se menyn i förväg får hoppas på turen på plats. Borde vara bättre, kan vi tycka. Råbiffen, hummern och charkplanka går att få som halvrätt. Fint att man kan pipa in och ta ett ostron eller två.

Dryck 4

Fint med de mindre lokala ölsorterna.

Prisvärt 3

Maten är bra, inget snack, men så är priserna också rätt höga. 125 för förrätterna är ok men inte mer. Ett billigare alternativ också hade varit på sin plats. Renen är dyrast i sammanhanget med 325 kronor, men då är det en hyfsat stor portion också. Inget minisvammel.

Barnvänlighet 2

Inte helt fel att restaurangen är uppdelad när det springer i små ben men i ärlighetens namn är Bistro Norrland knappast ett förstaval om man ska gå ut och äta med barn. Men är man på barnteater och sedan vill äta så är det praktiskt och bra. Men varför ingen barnmeny?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!