Köket spelar dock inte teater utan gör det på riktigt. I alla fall vad gäller förrätterna.
Vi inleder med kalvcarpaccio, kantarelltoast och grillad pilgrimsmussla. 125 kronor styck. Inte särskilt billigt, nej, men de är å andra sidan riktigt bra allihopa. Carpaccion serveras med några riktigt fräscha tillbehör som pepparrotskräm, äpple och små rädisor, bland annat. Kantarelltoasten är just en toast och inte något blött sladderbröd och den grillade pilgrimsmusslan, som serveras med kräftconsommé är också riktigt bra.
Efter den fina starten är förväntningarna höga på huvudrätterna men där levererar köket inte i riktigt samma klass. Reninnanlåret, som kuligt serveras med kroppkakor, har fått lite för mycket färg på mulen och när det gäller ren är det extra känsligt.
Men det handlar inte om många sekunder fel så den klarar sig undan med omdömet godkänt i alla fall. Men den där riktiga ”smälter i munnen” infinner sig inte riktigt. Tillbehören är riktligt tilltagna med shiitakesvamp, viltkorv, sidfläsk och ortens primörer. Mums!
Till huvudrätt har vi även en hel grillad hummer som är gratinerad med ost. Den serveras med aioli och ett surdegsbröd till och smakar riktigt bra.
Vi får dock inget verktyg för att krossa klon utan där får vi jobba oss fram till det goda med en gaffel. Varför detta? Ge oss något bättre.
En hälleflundra med kantareller, gröna ärtor, jordärtskocka och tryffelsmör är huvudrätt nummer tre. Där får smöret högsta betyg som smaksättare, riktigt gott, men fisken är dessvärre torrare än vad den borde vara. Varje sak på tallriken är också duktigt saltad så totalt blir det en lite för salt upplevelse för Krogkollen.
Dags så för efterätt och då steppar köket upp igen. Två klassiker i form av varma hjortron, som serveras med en sockerkaka, mandelknäck och fryst fjällyogurt, samt en cremé brulé med åkerbärsglass är först ut.
Båda är till belåtenhet. Varma hjortron är ju, ja, varma hjortron men tillbehören är det som lyfter klassikern.
Bruléen har en fin knäckigt yta med ett välsmakande innandöme. Sista efterrätten är en blåbärspaj med vaniljcurd och blåbärskola. Vi har sett större pajer, det ska sägas, men det smakar riktigt bra och blåbärskolan är extra smarrig och lyxig.
Kolla in de tidigare recensionerna på www.kuriren.nu/matkultur/ krogkollen