Middagstipset: Löjromspizza med Västerbottensost

Gör inte våld på den fina löjrommen, finns det säkert någon som tycker. Men ingen fara, på denna löjromspizza kommer smaken och råvaran helt till sin rätt. Har du inte löjrom blir det gott att toppa pizzan med rökt lax.

Lyxigaste pizzan. Löjrom och Västerbottensost - perfekta smakkompisar på krispig botten.

Lyxigaste pizzan. Löjrom och Västerbottensost - perfekta smakkompisar på krispig botten.

Foto: Fotograf saknas!

LULEÅ2016-09-02 13:00

4-6 personer (2 rejäla pizzor)

Pizzadeg:

12 g (1/4 pkt jäst)

2,5 dl ljummet vatten

2 msk mjölk

2 dl dinkelsikt

3 dl vetemjöl special

2 tsk salt

2 msk honung

2 msk olivolja

olivolja till utbakning

Smula ned jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervarmt och rör ut jästen med vätskan i en skål. Tillsätt salt, olja honung och mjöl. Spara lite till utbakning. Arbeta ihop degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme. Sätt ugnen på 250 grader.

Fyllning:

4 dl Västerbottensost, riven

6 salladslökar (eller 1 stor rödlök)

1 påse ruccolasallad

1 ask (250 g) färskost

salt, peppar

1 kruka färsk persilja

Baka ut pizzorna så tunt du kan på plåtar täcka med bakpapper. Ringla olivolja på bakpapperen och tryck ut degen. Strö över Västerbottensost på bottnarna och grädda dem en i taget i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Det blir bäst om bottnarna gräddas ganska rejält, de ska vara knapriga och absolut inte degiga.

Ta ut bottnarna och låt svalna något. Lägg på klickar med färskost, strö över salladslök och toppa med löjrom (eller lax). Strö över ruccola och hacka persilja. Dra några varv med svartpepparkvarnen.

Klart!

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!