Videon är inte längre tillgänglig
Under en veckas tid har projektledaren Ingela Lekfalk spenderat tid med att utbilda kolloledare och förberett så att kollots deltagare mottogs väl under måndagen. Deltagarna är en blandad kompott ungdomar mellan åldrarna 11 och 15 från olika delar av Norrbotten.
Det må vara ett musik- och kulturkollo men lika mycket fokus som ligger på musik och skapande ligger också på jämställdhet och gemenskap. Under kollots gång kommer ungdomarna utöva så kallade ”nyttiga lekar” där kollots deltagare får lära sig mer om att leva i ett mångkulturellt samhälle.
– Det handlar om att sudda ut gränser och vidga vyer. Att vi måste se alla människor i samhället, berättar en av kollots ledare.
Bortsett från dessa övningar inom solidaritet får de unga deltagarna möjlighet att prova olika instrument, sjunga, dansa men också utöva vanliga sommarkollosysslor som fiska, bada och spela fotboll. Ett av barnen som uppskattar valmöjligheterna är Teo Johansson, 11 år från Luleå, som bara efter en dag på kollot har hunnit med att ta sång- och danslektioner och spelat fotboll.
– Dansen är ändå roligast, säger Teo när han får frågan om vad han tycker har varit roligast.
Det är andra året Teo är deltagare på Tur och Returs musik- och konstkollo. Teo fick mersmak efter att ha utfört låten Vart jag mig i världen vänder tillsammans med ett gäng andra deltagare. I år kommer Teo dock satsa på andra planer.
– Jag kommer att framföra Timbuktus Resten av ditt liv helt själv, avslöjar elvaåringen.
För att öva på sitt nummer finns de professionella musikerna Jonas Eriksson, Sigge Lööf, P-A Petersson, Rickard Tjärnlund och Johan Englund som kan hjälpa till. Dessa fem musiker kommer hjälpa samtliga av kollots deltagare att framföra sina nummer under den stora som kommer att ske under fredagen på Luleås Hamnfestival. De elva kolloledarna kommer också att ha med ett finger i spelet när det gäller framförandet av deltagarnas nummer.
Fredagens show kommer vara en välkoreograferad, välsjungen och välackompanjerad händelse. Kollots deltagare kommer antingen att sjunga, spela instrument eller utföra dansnummer. Det mest välframförda nummer kommer att framröstas av en jury.
– Det gäller att ta vara på de talanger som finns i länet, förklarar Ingela Lekfalk.