"Någonstans måste vi ställa krav"

Män prioriteras fortfarande främst i musikbranschen. Men nu får det vara nog, menar författaren Marie Selander som förläste på Kulturens hus i går.

Foto: Fotograf saknas!

LULEÅ2014-02-13 06:01

I Norrbotten har frågan gällande jämställdhet inom musiklivet hållits levande de senaste åren. Till exempel har man på Norrbottensmusiken flera kvinnliga dirigenter är på väg in, samtidigt som man medvetet valt att arbeta med fler kvinnliga tonsättare.

– Vi försöker hålla den här frågan uppe vid ytan, säger länsmusikchefen Kristina Nilsson.

Men det är långt ifrån alla län som fokuserar på frågan. Fast frågan är inte helt enkelt heller, menar Kristina Nilsson.

Det är något som musikern och författaren Marie Selander också håller med om.

Fick nog

Själv turnerade Marie Selander landet runt med bandet Nursery Rhymes på 1960-talet och har sedan dess har hon rört sig inom musikens värld på olika vis. Hon har sett branschen förändrats på många plan - förutom när det kommer till jämställdheten.

– När vi började så spelade vi dåligt för att vi var tjejer, sen när det började gå bra, ja, då var det för att vi var tjejer. Det var dubbel bestraffning, förklarar Marie Selander.

Men efter att ha varit aktiv musiker i över femtio år, fick hon nog. Dels uppmärksammade hon problemet i musikbranschen i en serie i Sveriges Radio, men för två år sedan gav Marie Selander också ut en bok. Boken fick titeln Inte riktigt lika viktig? Om kvinnliga musiker och glömd musik.

Kvinnorna har suddats ut

Debatten som följde efter boken har inte slocknat ännu och i går föreläste hon till exempel på Kulturens hus om problemet.

– Tjejerna har en mindre planhalva än männen att spela på, förklarar Marie Selander.

Men inte nog med att de kvinnliga musikerna förpassats. De har också skrivits ut ur historieböckerna, menar Marie Selander. Och ingen har reagerat. När hon skulle leta fram bilder till sin egen bok sökte hon bilder som visade kvinnliga musiker med instrument - men hittade inget i de svenska arkiven.

– Istället fick jag vända mig till något tyskt register eller via andra fotografer som jag visste hade fotograferat musikerna.

Många faktorer i frågan

Både Marie Selander och länsmusikchefen Kristina Nilsson är överens om det är många faktorer som spelar in i frågan. Artistbokare, ledning och media är bara några delar som gör att jämställdheten fortfarande inte slagit igenom i branschen.

För att jämställdheten ska slå tas på allvar behövs inte bara större medvetenhet, menar Marie Selander. Flera kvinnliga förebilder inom både musik och inom skolan behövs också.

– Någonstans måste vi ställa krav. Ta Allsång på Skansen - hur många kvinnor är med i bandet där? Det handlar inte om kvalité, utan det ska vara kvinnor i band. Kalla det kvotering eller vad ni vill, för männen kvoteras in hela tiden.

Fotnot: Nästa vecka kommer Frida Karlsson, utbildningsansvarig hos Stiftelsen Crossing Boarders, att föreläsa om jämställdhet i musikbranschen Lillan i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!