Nu lever hon sin dröm i Malibu med man och barn, två bortskämda getter, en modig utomhuskatt som heter Fennel, 300 hallonbuskar, 28 påfaglar och ett kafé och en restaurang på välkända Malibu pier.
Stålverk 80-planerna gick i stöpet och de unga i Luleå lämnade staden för jobb och framtid någon annanstans.
Stockholm var ett populärt resmål, men så var det några som hade kraft och möjlighet att sikta längre och högre. Helene Henderson reste till USA.
Hon var lycklig innehavare av ett amerikanskt pass, eftersom hennes pappa var en amerikansk jazzmusiker.
– Annars hade jag förmodligen åkt till Stockholm, berättar hon.
– Alla uppmuntrades att flytta söderut för att få jobb. Stan hamnade i en lågkonjunktur och det fanns inte många jobb eller möjligheter.
Avsikten var att åka till Amerika för ett år, men hon har hittills aldrig återvänt till Sverige för att bo här.
Helene Henderson är 52 år. Hon gick i skola i Södra och Norra Örnässkolan och gymnasiet på Hermelinsskolan, men arbetade också som servitris och kock på bland annat stadens franska Bistro och på Max.
– Curt Bergström, grundaren av Max hamburgare, var min vän och mentor och han var en av dem som uppmuntrade mig att åka till Amerika.
I dag driver hon både café och restaurang på Malibu pier. Kaféet ligger i slutet av piren och den nyligen öppnade restaurangen i början. Restaurangen är lite "snofsigare", med bordsservering och bar. Hon har gäster från när och fjärran, mer eller mindre välkända namn.
– Vi har massor med svenska gäster varje dag och ordnar också ett större luciafirande varje år, berättar Helene Henderson.
Hennes filosofi vad gäller mat är enkel och ren.
– Jag använder främst olivolja, salt, citron och nyplockade örter. "Smorgasbord" är aldrig fel och alla våra smörgåsar serverar vi med en liten sallad och potatis eller ris. Själv äter jag massor med grönsaker, sallader, spannmål, men mycket lite djurprotein.
Varje vecka gör hon inköp på Santa Monicas farmers market, men hon medger att köp av ekologiskt innebär en "daglig och utmanande kamp".
Kontakterna med hemstaden Luleå har blivit färre sedan modern avled för ungefär två år sedan, men fortfarande älskar hon svensk vinter och det häpnadsväckande blå ljuset under de mörkaste månaderna.
Senast var hon i Luleå för två år sedan, då boken Malibu farm cookbook släpptes.
– Jag märkte att staden förändrats och att där finns många fler internationella besökare och folk som jobbar där. Det är väldigt spännande att se det som händer.
Fot(o)not: Bilderna på det här uppslaget är alla från Helene Hendersons bok Malibu farm Cookbook och är tagna av fotografen Martin Löf. Boken finns med på årets bokrea.