Recension: Ström bjuder på charmiga lunchdikter

Tid och rum. Poeten Eva Ström rör sig i tid och rum, mellan kontinenter i sin senaste diktsamling "Lunchdikter".

Tid och rum. Poeten Eva Ström rör sig i tid och rum, mellan kontinenter i sin senaste diktsamling "Lunchdikter".

Foto: Kennet Ruona

Lyrik2016-02-12 07:00

De amerikanska rödhakarna,

ekorrarna och lekplatserna

är alla olika mot dem jag är van,

jag sitter nära Metropolitan…

Svenskar som besökt USA känner igen upplevelsen, djur och träd ser annorlunda ut än i Sverige, ibland nästan lika men inte exakt. Den citerade strofen inleder en av Eva Ströms Lunchdikter, som hon kallar den första delen i sin nya både innehållsrika och kontrastrika diktsamling Och morgonen redan stark och vaken omkring dig. Lunch poems heter en av New York-poeten Frank O´Haras böcker, som innehåller snabbt skrivna spontana ögonblicksbilder från storstaden.

Eva Ströms charmiga lunchdikter är skrivna i samma gladlynta anda. Vi får följa hennes diktjag som flanerar omkring i New York och roat iakttar myllret av människor.

Frank O´Hara, som tydligen var hennes vän, hyllas i dikten Farväl Frank : ”och jag är vid liv tillsammans med dig, fylld av orolig glädje”. O’Haras tragiska död – han dog endast 40 år gammal 1966 efter en bilolycka – ger dikten allvar och djup.

Nästa avdelning i samlingen, Achill sound innehåller en svit dikter med irländska motiv. Ström bodde som stipendiat en sommar i Heinrich Bölls stuga på Achill Island vid irländska västkusten. Som ung soldat läste Böll en irländsk dikt som kom honom att längta bort från krigets vedervärdigheter till en lugn och fridfull plats, och som så småningom ledde till att han skaffade en bostad på den avlägsna ön.

Böll uppträder också i flera dikter och hans berättelse Wanderer kommst du nach Spakomprimerar Ström till en dikt på tio rader om en soldats grymma öde. Andra texter inspireras av personer och händelser i den irländska historien. En dikt hämtar stoff från den fruktansvärda hungersnöden på 1840-talet, en annan med den flertydiga titeln Graceland berättar om den märkliga kvinnan Grace O,Malley, en legendarisk piratdrottning på 1500-talet som kom i konflikt med den engelska Elisabeth I.

En tredje avdelning, som är bokens mest kryptiska, bär titeln Quiet rose. Jag får inget fotfäste i denna diktsvit, men fascineras av vackra och överraskande textrader som ”Det finns en indian som bara visar sig i mörkret/ Han har glödande huvud, han har en våldsam fjäderskrud…”

Den sista diktsviten, Imaginära minnen, är mera genomskinlig och omväxlar dikter med kortprosa om ålderdom och död men också om vår tids terrordåd och flyktingkatastrofer.

En bistert osentimental kyrkogårdsdikt om liv och död, Slutna ögonlock, hör till höjdpunkterna i denna läsvärda bok:

Urnlundens slutna ögonlock

här bor de stadigaste hyresgästerna

de som aldrig flyttar

Den som vandrar längs de skuggiga gångarna

tänker inte på annat än krattor och isbegonior

små spetsiga vaser som körs ner i sanden

tänker inte blicka över muren

där de utgångna gravstenarna ligger sönderslagna

utan att en ropa sitt ”Cast a cold eye” till

den som råkar gå förbi

För även om jaget bara är en illusion, en konstruktion

ett tillfälligt samspel i ett neurologiskt nätverk

fanns det ändå till en tid, lyckligt, panikslaget, släntrande

slösande bort sina dagar, resande, ätande, grubblande

skrivande, dikter som dessa, bättre och sämre.

”Cast a cold Eye” syftar på inskriptionen på den irländske poeten Yeats gravsten:

Cast a cold Eye

On Life on Death

Horseman pass by

För många år sedan stod jag i regnet vid Yeats grav och begrundade budskapet tillsammans med en grupp svensklärare som Folke Isaksson förtjänstfullt guidade, en annan poet som älskade Irland.

Lyrik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!