Efterrätt hör helgen till!

Klart det ska vara något sött efter maten, det är ju ändå helg! Denna italienska klassiker är aldrig fel!

Mums till helgen. Den italienska desserten tiramisu är helt enkelt supergod. Variera med exempelvis apelsinklyftor ovanpå.

Mums till helgen. Den italienska desserten tiramisu är helt enkelt supergod. Variera med exempelvis apelsinklyftor ovanpå.

Foto: Leif R Jansson / TT

Mat2017-03-24 15:28

6-8 personer

30 savoiardikex

2 dl starkt bryggt kaffe

4 ägg

1 dl socker

450 g mascarpone, italiensk färskost

4 msk Amaretto eller marsalavin, annan sprit, som konjak, fungerar också. Den som inte vill ha alkohol kan utesluta den.

2 msk kakao

Ta en mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - lite som en lasagne. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.

Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked. Tiramisu håller sig några dagar i kylen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!