6-8 personer
30 savoiardikex
2 dl starkt bryggt kaffe
4 ägg
1 dl socker
450 g mascarpone, italiensk färskost
4 msk Amaretto eller marsalavin, annan sprit, som konjak, fungerar också. Den som inte vill ha alkohol kan utesluta den.
2 msk kakao
Ta en mindre gratängform eller fat med kanter som rymmer ett lager av hälften av kexen. Dela upp äggen i vitor och gulor i två stora bunkar. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Vispa ner spriten och färskosten. Vispa äggvitorna till hårt skum i den andra bunken och vänd ner i ostblandningen. Nu är det dags att lägga ihop tiramisun - lite som en lasagne. Doppa undersidan av hälften av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan ner.
Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning. Sikta över ett lager kakao med en sikt eller sil. Ställ tiramisun i kylskåpet i minst tre timmar - gärna över natten. Skär upp och lyft ut bitar eller ta med en stor sked. Tiramisu håller sig några dagar i kylen.