Jag kommer fortfarande ihåg första gången mamma köpte kiwi och vilken erfarenhet det var, världen liksom öppnade sig, där och då. En frukt som odlats i Nya Zeeland, i min mun, spännande. Stadens restauranger har utvidgat sitt utbud, i alla fall lite, sedan jag var yngre. Alla kommer väl ihåg sin första pizza på Vagabondo på Tullgatan i Luleå, det gör då jag i alla fall. Quattro Stagione, den med fyra olika sektioner med topping. Matminnet är det verkligen inget fel på, smaker spelar en större roll än vi tror.
Senare, mycket senare, bjöd vi ut några internationella vänner till en av stadens restauranger. Det var italienskt tema, med inhyrd finkock, och vi var exalterade. Menyn skådades och vinet beställdes. Men, var fanns det perfekt gräddade brödet? Olivoljan att dopa brödet i? Oliverna? Vi frågade och fick till svar att de skulle kolla om det fanns. Vad? Efter ett tag kom de ut med olivolja och dagsgammalt bröd, inte alls så perfekt gräddat, faktiskt degigt inuti (tänk vad man kommer ihåg) och bensinmackoliver! Ni vet de små gröna med pimiento, spanska. Nu tänkte jag ju inte gå in så detaljerat i detta ämne, utan vill enkelt påpeka att stadens restauranger nu har kommit en bit på väg i all fall. Nu inväntas bara att det ekologiska tänkandet ska installeras också. Tror faktiskt att det fortfarande är lite så att när man går ut och äter så “unnar” man sig, vilket i detta fall betyder att även om man dagligen tänker på vad man äter så lägger man det på hyllan för en kväll.
Sen finns det ju sushi. Som festmat är det ju vackert och såååå gott, eller hur! Lanseras dessutom som ett väldans hälsosamt alternativ till övrigt lunchutbud. Men, hur många vet att sushi innehåller cirka tio, faktiskt upp till 20 procent socker, vitt socker? Javisst! Det tillsätts tillsammans med risvinäger i det kokta riset. Jag blir lite väl petig ibland, men jag undrar också om någon sushibar använder ekologisk nori?
Jag tror inte det. Laxen? Odlad, såklart. Okej, jag slutar där, och presenterar istället ett ypperligt alternativ till barsushi, och inte är det svårt heller, gör-det-själv- sushi, såklart. Det vi tillagar själva har vi ju full koll på, vi använder de råvaror vi väljer själva, alltså vi kan göra precis som vi vill, allt är tillåtet. När jag gör som jag vill, så blir det eko-sushi, utan socker, med quinoa, blomkålsris och sötpotatis. Smakar underbart!
Till cirka 10 rullar:
Med ris:
Skölj 2 dl grötris tills vattnet sköljvattnet klarnat. Häll på 2 dl nytt vatten och låt stå i ca 25 minuter. Koka upp, rör om, och koka under lock på låg värme i 12 minuter. Dra bort från plattan och låt stå under lock cirka 10 minuter innan du rör om i riset.
Med quinoa:
Skölj 2 dl quinoa noga. Koka upp 3 1/2 dl vatten, tillsätt quinoan och koka på låg värme ca 15 minuter. Ta av locket om det ser blött ut efter 15 minuter och låt vattnet koka in.
Lägg en bit blomkål i matberedaren och tryck på puls tills du har gryn.
Blanda 1/2 dl äppelcidervinäger, 2 msk lönnsirap och 2 krm ren stevia i en skål. Tillsätt det kokta riset, kokt quinoa och blomkålssgrynen, cirka 1 dl.
Rör om och låt vila under tiden du förbereder fyllningen.
Fyllning:
Avocado i skivor,
Ugnsbakad sötpotatis i stavar,
snabbstekt tofu,
svamp
gurka…. ja vad du vill egentligen. Detta är mina ingredienser eftersom det är vad min dotter tycker om.
Rullning:
Du behöver en sushimatta, ett glas med vatten, en brödpensel och en sked. Lägg ett noriblad på sushimattan, blöt skeden i vattenglaset, skopa upp risfyllningen, blöt skeden igen och sprid ut fyllningen jämt över noribladet, lämna en 1/4 del tomt högst upp. Lägg i den fyllning du önskar och rulla en fast rulle med hjälp av mattan, blöt brödpenseln i vattnet och pensla den tomma delen av norin innan du rullar så fäster det bättre. Upprepa tills allt ris och fyllning är slut. Skär upp med en vass kniv, lägg upp fint, dekorera med svart sesamfrö, och njut med ekologisk tamari (glutenfritt alternativ till vanlig sojasås som innehåller vete) och wasabi såklart! Det går att beställa rent wasabipulver på nätet, för den som är lika petig som jag. Och, må gott!