Nej, det är ingen idé att jag försöker intala mig själv, eller någon annan heller för den delen, att jag gillar det här med mörker och dystert väder. Kallt och snö, det fungerar för mig. Men strilande regn och dagar då solen inte ens anas bakom horisonten kan jag vara utan. Det där med att mysa in hösten med levande ljus, timmar i badkaret och annat lull-lull oftast bort för en småbarnsföräldern, tiden finns nästan inte alls. Men när december närmar sig är det ju fullt legitimt att göra myset till en vardagsföreteelse.
Fram med ljusstakar och stjärnor och låt dem sprida sitt mjuka ljus inomhus. Mota känslan av frusenhet med varm glögg och dra in doften av nybakade pepparkakor djupt i näsborrarna. Lika illa som jag tycker om mörkret, lika mycket älskar jag att pyssla i köket så här års. Ett fantastiskt tips är att våga testa de kryddor som vi vanligtvis förknippar med julbaket även i den vanliga matlagningen. Låt kanelstänger och stjärnanis sätta piff på köttgrytan. Gör en sås av blodapelsin och servera till kycklingen. Eller varför inte en skaldjursrisotto som doftar av saffran?
Inom kort inleds också min tid av fullständigt beroende, som återkommer varje år. Blodapelsiner. Det går inte att få nog av denna citrusfrukt framför alla andra. Så fort de dyker upp i butiken bär jag hem minst två nätkassar i veckan och äter apelsin såväl som tillbehör till helgfrukosten som till dagligt mellanmål och kvällsmål och varför inte också till efterrätt på lunchen... Vackra är de också, särskilt när de blir läckert blåröda i färgen i slutet på säsongen. Det är bara att otåligt vänta på premiären. Matkultur laddar givetvis för glöggmys, pysselkvällar, jul- och nyårshelg. Titta in här för recept, tips och givetvis matnyheter av olika slag!