Monikas färgstarka ärtsoppa med aioli

Foto: Fotograf saknas!

Matkultur2015-12-18 10:00

Videon är inte längre tillgänglig

4 portioner

1 påse gröna ärtor

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl crème fraîche

1 tärning grönsaksbuljong

salt, peppar

2 kvistar färsk mynta

Aioli:

2 äggulor

2,5-3 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

1 färsk chilipeppar

salt

Lägg ärtorna i en kastrull med vatten så att ärtorna täcks. Koka upp och låt koka någon minut. Smula ned buljongtärningen. Hacka lök och vitlök och bryn hastig i en stekpanna. Löken och vitlöken ska mjukna, inte ta färg! Blanda i dem med ärtorna. Mixa soppan slät och smaka av med svartpeppar och salt om det behövs. Rör i crème fraîche och hacka i myntan.

Äggen till aiolin ska vara rumstempererade, liksom oljan. Lägg gulorna i en skål med höga kanter. Vispa sönder dem och tillsätt oljan sakta, först droppvis och sedan i en tunn stråle tills såsen tar i hop och tjocknar. Den ska bli som majonnäs i konsistensen. Ha inte för bråttom med oljan, då skär den sig. Pressa i vitlöken och hacka chilin fint och blanda ned. Smaka av med salt. Servera soppan med en klick aioli och Västerbottensostgratinerade pain riche. Dela bröden i mitten och strö på riven ost. Gratinera ugnen på 225 grader i 5-10 minuter.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!