Recept: Cotron- och marängpaj

Matkultur2016-11-03 08:00

4 dl mandelmjöl

1.5 dl rismjöl

0.5 tsk bakpulver

100 g kallt smör, i tärningar

1 ägg

1 krm salt

1 msk kallt vatten

FYLLNING

125 g smör

finrivet skal från 2 citroner

1 dl pressad citronsaft

3 ägg

0.5 dl agavesirap

1 msk maizena

ITALIENSK MARÄNG

2 äggvitor

1.5 dl agavesirap

Gör så här:

Pajbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa snabbt ihop och tillsätt vattnet sist.

Tryck ut pajdegen i en form (24–26 cm i diameter) med löstagbara kanter. Låt stå i frysen 15 min. Förgrädda mitt i ugnen till fin färg, 15–20 minuter.

Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 125°. Smält smöret och dra av från värmen. Låt svalna något. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen lätt och tillsätt smöret. Häll smeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt svalna till rumstemperatur.

Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Under tiden, värm agavesirapen till en temperatur på 121°. Häll sirapen i en tunn stråle ner i äggvitan under konstant vispning.

Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad, ca 10 min. Bred eller spritsa ut marängen direkt på pajen. Bränn med brännare till gyllene färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!