2 burkar matjessill (à 200 g)
2 dl gräddfil
3 skivor kavring
3 ägg, rumsvarma
75 g smör
dill, till garneriing
Picklad rödlök:
0.5 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1.5 dl vatten
1 rödlök
Gör så här:
Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt svalna. Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen. Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.
Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.
Sätt ugnen på 150 grader. Bryt kavringen i småbitar.
Rosta brödet i ugnen ca 10 minuter.
Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 minuter. Skölj av med kallt vatten och skala direkt. Dela äggen på längden i halvor.
Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt.
När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.
Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger.
Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret.
Garnera med dill.