Recept: Matjesill med picklad lök

Matkultur2016-03-23 08:00

2 burkar matjessill (à 200 g)

2 dl gräddfil

3 skivor kavring

3 ägg, rumsvarma

75 g smör

dill, till garneriing

Picklad rödlök:

0.5 dl ättiksprit (12 %)

1 dl strösocker

1.5 dl vatten

1 rödlök

Gör så här:

Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt svalna. Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen. Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.

Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.

Sätt ugnen på 150 grader. Bryt kavringen i småbitar.

Rosta brödet i ugnen ca 10 minuter.

Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 minuter. Skölj av med kallt vatten och skala direkt. Dela äggen på längden i halvor.

Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt.

När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.

Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger.

Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret.

Garnera med dill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!