Sifoundersökning: Det har vi helst på påskbordet

Påsk innebär för många påskbord. Däremot har vi alla olika favoriter. En färsk Sifoundersökning visar vad svenskarna tycker är viktigast på påskbordet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Matkultur2016-03-24 10:45

Det är stora skillnader bland påskfavoriterna.

Men när man summerar det hela finns det en given favorit. Äggen givetvis. Den ligger i topp bland både unga som gamla.

Sillen är däremot en åldersfråga. Endast 13 procent i åldersgruppen 20 till 29 år ansåg att sillen är viktigast på påskbordet, jämfört med hela 31 procent av 65-plussarna.

När det gäller påskmusten är det tvärtom. I åldersgruppen 20–29 år hamnade påskmusten nästan på en delad förstaplats, tillsammans med äggen. Bland 65-plussarna var det däremot bara fyra procent som ansåg att påskmusten är oumbärlig på påskbordet.

Här är topplistan i sin helhet:

1) Äggen (31 procent)

2) Sillen (22 procent)

3) Påskmusten (11 procent)

4) Laxen (9 procent)

5) Köttbullarna (4 procent)

6) Lammet (3 procent)

7) Ölen 3 (procent)

8) Prinskorven (2 procent)

9) Snapsen (2 procent)

Fotnot: Undersökningen genomfördes av Sifo under mars 2016 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick drygt 1 000 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen, spridda över hela Sverige.

Läs mer:  Påsk – vilken mathelg!

Läs mer: Påskmat: Vitlöks- och örtspäckad lammstek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!