Genmodifierat vete, antibiotika-/hormonstinna animaliska produkter och mjölkprodukter. Besprutningar, tillsatser, konserveringsmedel, smakämnen, sötningsmedel, färgämnen och konsistensgivare är inte värdiga att få kallas livsmedel. För att inte tala om vårt dagliga bröd som ofta innehåller nästan hela den ovanstående listan. Inte ska väl bröd ha mer än några få ingredienser? Varför tycker vi att det är okej? Nej, det är inte svårt, dyrt eller tråkigt att tänka om. Tvärtom!
Rakt på sak - ekologiskt, vegetariskt, rent utav vegan, eller kanske raw. Yeah! Det spelar ingen roll var på den skalan du befinner dej, det viktiga är att du är med.
Hur? En mjukstart är att äta som du brukar, men att välja roligare alternativ. Det finns massor, gå på upptäcksfärd. Gillar du pasta - vad sägs om röd linspasta, svarta bönspagetti, rispasta eller dinkelpasta. Vetemjölet byter du lätt ut mot dinkelmjöl, ekologiskt såklart. Dinkel, eller spelt, är ett urvete med högt proteininnehåll. Många som har problem med gluten kan äta dinkel.
Café latten måste ju ha mjölk. Prova mandel-, kokos-, cashew-, havre-, eller sojamjölk, välj efter smak och helt underbart blir det med en nypa av vardera vanilj, kardemumma och kanel.
Ge upp vitt socker och byt till kokossocker, lönnsirap eller honung och du kommer snabbt att falla för en ny värld av naturlig sötma.
Smör är ju såå gott, ett måste för mackan, men visst är du redo för en uppdatering, prova kokossmör. Som du dessutom lätt gör själv på några minuter om du har en mixer eller en mixerstav. (Se separat recept).
Även det dagliga brödet bakar du lätt själv. Gör så här:
1/4 pkt ekologisk jäst
1/2 tsk kokossocker
4 dl vatten
2 tsk himalayasalt,
8-9 dl dinkelmjöl
Lös upp jästen i vattnet. Rör ihop alla ingredienser snabbt med en slickepott. Låt jästa 1-4 timmar.
Använd slickepotten och vik degen några gånger varje timme. Efter ett par vikningar är degen blank och släpper lätt från bunken. Häll upp på väl mjölat bakbord. Knåda inte! Dela degen i tre delar, dra ut och vrid den till baguetter med mjölade händer. Lägg bröden på en smord plåt (testa att smörja med kokosolja). Värm ugnen till 250 grader. Snitta bröden och grädda 10-12 minuter, gärna i varmluftsugn.
Se där, ditt dagliga bröd! Med smör! Och hur gott som helst. Varför inte anta en utmaning? Varje vecka, byt ut en av dina mindre bra rå- och basvaror mot ekologiska och hälsosammare alternativ. En bra start. Så enkelt är det!
To be continued!