Matspaning: Soppornas tid är här!

Senhöst och vinter är soppornas årstider framför alla. Soppa är värmande, snällt mot plånboken och räcker till många. Underbara soppor är ren inspiration för alla som älskar soppa!

Underbara soppor. Paul Gayler står bakom boken, som är en kokbok på ganska avancerad nivå.

Underbara soppor. Paul Gayler står bakom boken, som är en kokbok på ganska avancerad nivå.

Foto: Fotograf saknas!

MATNYTT2016-11-22 19:00

Persisk linssoppa, mexikansk morotssoppa, chilihet thailändsk tom yum gong, ja, många av världens olika kök finns representerade när brittiske kocken Paul Gayler har samlat sina favoritrecept. I boken Underbara soppor. Kockarnas favoriter (Lind & Co.) finns soppor för de allra flesta tillfällen. Boken inleds med en kort genomgång av de två huvudkategorier som soppor brukar delas in i, nämligen klara och redda soppor. Den klara baseras på en buljong och kan innehålla kött, fisk och/eller grönsaker, medan den redda soppan kan vara avredd med exempelvis mjöl, eller puread genom att den har mixats. Numera är det också vanligt att de redda sopporna innehåller en skvätt grädde. Läsaren får också en ordentlig genomgång i hur soppornas grund, det vill säga fonden, kokas från grunden. Här finns också recept och förslag på olika toppingar, som röror, krutonger och knapringa små kex.

Nej, det här är inte snabbmat och nej, det är troligen inte den sortens soppor du hinner svänga ihop på 20 minuter innan du ska skjutsa barnen till fotbollsträningen. Men för den som har förmågan att planera framåt och förbereda går det utmärkt att trolla fram en riktig gourmetsoppa ganska snabbt. Det viktigaste är att ha färdiggjord fond på lut i kyl eller frys. Fond och då snackar vi hemkokt och inte färdig på flaska, är basen i samtliga recept. Recepten är pedagogiskt uppbyggda, men den som blir utmattad vid blotta tanken på att koka och sila fond ska nog välja en annan kokbok. Som inspirationskälla är den dock fantastisk.

Matkultur har givetvis lånat ett recept ur boken:

Morotssoppa med sju kryddor

1 msk senapsolja (kan ersättas med solrosolja)

1 msk solrosolja

2 1/5 tsk svarta senapsfrön

12 små curryblad

1 grovhackad gul lök

1 grovhackad vitlöksklyfta

450 g morötter, skurna i mindre bitar

2,5 cm bit ingefära, finhackad

1/2 tsk spiskummin

krossade kärnor från 10 kardemummakapslar

2 msk grovhackad koriander

1 liter grönsaksfond

en nypa gurkmeja

havsalt, nymald svartpeppar

0,5 dl matlagningsyoghurt

Hetta upp oljan (senapsoljan och solrosoljan) i ens stor gryta. Tillsätt senapsfrön och curryblad och fräs på medelhög värme i cirka 15 sekunder under omrörning tills fröna börjar spricka. Lyft upp hälften av currybladen och hälften av senapsfröna med en hålslev och lägg åt sidan. Tillsätt lök, vitlök, morötter, ingefära, curry, chili, spiskummin, kardemumma och koriander. Täck med lock, sänk värmen och fräs i cirka 15 minuter, tills grönsakerna är mjuka. Ta bort locket, häll i fonden och koka upp. Tillsätt gurkmeja och lite salt. Sänk värmen och låt soppan sjuda i 20 minuter. Purea soppan med en stavmixer. Sila genom en finmaskig sil, Häll soppan i en ren gryta. Koka upp den och ta den från spisen, rör ned yoghurten och smaka av. Fördela soppan i fyra tallrikar och toppa med curryblad och senapsfrön. Servera genast!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!