Matspaning: Ta vara på naturens primörer

Så här års är vi många som mumsar i oss sparris, färsk lök och andra primörer som hör våren till. Men har du testat att söka godsaker hemma på gräsmattan eller under skogspromenaden?

Naturlig inspiration. Plocka ingredienser till maten ute i det fria!

Naturlig inspiration. Plocka ingredienser till maten ute i det fria!

Foto: Bild: Bonnier fakta

MATSPANING2016-05-11 00:00

Att äta vilda växter är ingalunda något nytt, det är en urgammal tradition hos våra förfäder. Bär och svamp i all ära, men naturen bjuder faktiskt på väldigt mycket mer. Det vill författarna till nya boken Det vilda köket (Bonnier fakta) visa. Rune Kalf Hansen, Lisen Sundgren och fotografen Charlotte Gawell är alla tre stockholmare som inte ägnar sig åt trädgårdsodling. Ändå njuter de av späda primörer och pikanta örter i sin mat. Nu vill de dela med sig av sina bästa tips för att ta till vara det som växer vikt runt i kring oss. I det vilda köket varvas handfasta tips om var du kan hitta växterna, när de ska plockas och hur de bäst tillreds för att förhöja din mat.

Det är lätt att låta sig inspireras. Varför köpa dyr basilika uppdriven i växthus när du kan göra en mumsig pesto på späda nässlor? Och den av många så avskydda maskrosen går utmärkt att äta. Bladen blir en fin salladsingrediens och blommans kronblad blir ett läckert och färgglatt strössel på bakverk och lite vad som helst. Nyttigt är det också. Boken är pedagogiskt indelad i säsonger, där du får veta när det är dags att skörda. Recepten är inspirerande och bilderna vackra. Enda nackdelen med den här boken är att en del av dessa ätbara växter inte finns i Norrbotten, men det finns faktiskt förvånansvärt många.

Jag ska sluta svära över maskrosorna - jag tänker äta dem i stället!

Matkultur har så klart lånat ett härligt recept ur boken, håll till godo!

Stekt lax ned björklövssmör och maskrosblad

4 portioner

600 g laxfilé

salt, peppar

1 msk kallpressad rapsolja

1 liter späda maskrosblad (plocka nu, de blir beskare längre in på sommaren)

Ugnsbakad potatis:

800 g potatis

2 msk kallpressad rapsolja

salt, peppar

Björklövssmör:

2 dl späda björklöv

100 g rumsvarmt smör

finrivet skal från 1/2 citron

salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen och skär bort eventuella fula bitar. Skär i halvor eller klyfta om de är stora. Lägg i en långpanna och ringla över oljan. Salta och peppra. Ugnsbaka potatisen i 40 minuter ungefär.

Finhacka björklöven och blanda med smör, citronskal, salt och peppar. Ställ kallt tills smöret ska serveras. Skär laxen i fyra bitar, salta och peppra. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxen med sidan där skinnet suttit uppåt så den får färg. Stek sedan nästan klar på låg värme, samma sida. Ovansidan ska fortfarande vara rå. Vänd laxen och stek på den sidan i cirka tio sekunder.

Servera med potatis, smör och maskrosblad som en sallad.

Våga testa naturens skafferi!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!