När ett klangkonsortium bestående av inte mindre än fem körer, en musikkår och orgelmästaren Marcus Wargh ställer sina gemensamma tonresurser i julstämningens tjänst kan det inte riktigt gå fel. Med lika delar bjällerklangssväng och sakrala subtiliteter i en smockfull domkyrka förflyttar vi oss under söndagseftermiddagen ett tuppfjät närmare dopparedagen.

Först ut bland körerna är Arctic Voices, pålitlig leverantör av högkaratigt, lokalproducerat strupguld. Så även på denna konsert som spetsas med en strålande solistuppvisning av Börje Ekström i Gören portarna höga ur Psaltaren. Seniorkören Åkerbäret bjuder på en stämningsfull Julen är här och LAVA målar en underskön vokal akvarell i Gustav Holsts In the bleak midwinter för att därefter skoja till det med finess i en klurigt arrangerad Nej se det snöar.

Med Hemvärnets Musikkår på plats är blåspompan säkrad, och blås, bjällror och trummor jobbar på så svetten lackar i världshistoriens troligen mest tomtekompatibla militärmarsch – ja, den där av Schubert ni vet – och litet senare öppnas den Stora Amerikanska Sångboken i Rudolph in wonderland, en härligt överdådig, störtskönt icke-subtil mash-up av Rudolph the red-nosed reindeer, Let it snow och Winter wonderland komplett med svajiga buskistromboner och hela faderuttan. Tjosan!

Mellan dessa blåsextravaganser ryms konsertens höjdpunkt i min bok, kvinnokören Embla som imponerar storligen med finstämda tolkningar av Frode Fjellheims jojk Vuelie (känd från filmen Frost) och Sofia Karlssons Frid på jord.

Konserten avrundas med att körernas nestor, Luleå-Gammelstads manskör, still going väldigt strong sedan 1909, sätter fart på den kollektiva gåshuden i Det är en ros utsprungen och Sanctus, och när de sedan får sällskap av musikkåren i en synnerligen mäktig O helga natt är gåshudskvoten uppfylld med råge och manegen krattad för en om möjligt ännu mäktigare alla-körer-och-musikkåren-på-scen-final i Dagen är kommen.

En fin konsert som gavs en extra dimension genom Anna Krigsmans tänkvärda betraktelse kring vad julen egentligen handlar om, eller borde handla om – att hitta stämningen och det inre lugnet snarare än att fixeras vid prylar och hysteriskt klamra sig fast vid traditioners yttre gestalt. Viktiga ord i en tid när twitterstormarna yr och hatiska nätmobbar hojtar om hotade julskinkor och annat trams. God Jul.