600 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé (vegetariskt alternativ, quornbitar eller så kallade zaispett som brukar finnas i välsorterade butiker)
1 urkärnad chilifrukt
1 bit (2-3 centimeter) färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 tsk sesamolja
1/2 dl neutral olja, rapsolja fungerar bra
2 tsk thailändsk fisksås
1 msk flytande honung
1 msk soja
salt, peppar
Hacka chilin och blanda alla ingredienser i en skål. Skär kycklingen i bitar och lägg ned bitarna i marinaden. Det är en fördel om de får ligga i några timmar, men det fungerar också bra att snabbmarinera för den som inte har tid. Ett tips är att lägga ned kycklingen och sedan fixa tillbehören. När allt är klart har den hunnit dra åt sig smak. Torka av kycklingbitarna med hushållspapper. Trä bitarna på grillspett i trä, som först får ligga i blöt en stund.
Jordnötssås:
1,5 dl jordnötssmör
1 riven vitlöksklyfta
2 msk soja
1-2 msk flytande honung (beroende på hur söt sås du vill ha)
1 tsk sesamolja
1-2 tsk chiliflakes
1 lime, saften
1 dl hackad koriander
ev. salt, peppar
Låt gärna jordnötssmöret stå i rumstemperatur en liten stund. Blanda alla ingredienser och rör om ordentligt. Tillsätt vatten om såsen känns för tjock. Det är lite svårt att få jordnötssmöret att ta ihop med övriga ingredienser men det brukar gå efter en stunds rörande. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Syrlig gurksallad:
1/2 gurka, skalad
1/2 chilifrukt
2 lime, saften
1 knippe färsk koriander
2 salladslökar
salt
Hacka gurkan fint. Hacka chili, salladslök och koriander. Blanda allt i en skål. Pressa limen och tillsätt den. Rör om ordentligt. Smaka av med salt.
Grilla kycklingen på grillen (se upp så kycklingen inte bränns, det går fort med så små bitar). Eller hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingspetten runt om. Låt dem gå klart i ugnen på 175 grader tills bitarna är helt genomstekta. Servera med ris, sås och gurksallad.
Smaklig måltid och trevlig helg!