4 portioner
3 dl arborioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g svamp, kantareller, shitake eller champinjoner
2 dl champagne
1 tärning grönsaksbuljong
vatten
1 klick smör
salt, peppar
2-3 dl finriven parmesanost
1 kruka färsk persilja
olivolja
Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i olivolja. Använd en stekpanna med höga kanter. Häll på lite mer olja och tillsätt riset. Rör om och låt fräsa tills riskornen börjar se lite genomskinliga ut. Ställ stekpannan åt sidan. Smula i buljongtärningen och slå på champagnen. Låt vinet koka in. Koka upp vatten i en vattenkokare. Ställ pannan med riset på plattan och tillsätt vatten, börja med 1-2 dl. Låt vätskan koka in i riset under omrörning och tillsätt genast lite mer vatten så snart riset börjar bli torrt. Upprepa den proceduren tills dess att riset är klart, det tar 20-25 minuter. Risotton ska vara krämig i konsistensen och riset ska vara mjuk med en lite hård kärna. Smaka av med salt och peppar, tillsätt hacka persilja och riven parmesan. Servera genast!
Smaklig måltid!