Lyxig risotto med champagne

Sista aftonen för den här julen och klart att vi ska fira med lite extra god mat! Den här risotton är av det lyxigare slaget, champagnen kan givetvis bytas ut mot ett mer plånboksvänligt torrt bubbel. exempelvis cava.

Helggourmet. Risotto med champagne, lyxig rätt som passar fint på trettondagsafton.

Helggourmet. Risotto med champagne, lyxig rätt som passar fint på trettondagsafton.

Foto: Richard Drew

MIDDAG2017-01-05 13:00

4 portioner

3 dl arborioris

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

400 g svamp, kantareller, shitake eller champinjoner

2 dl champagne

1 tärning grönsaksbuljong

vatten

1 klick smör

salt, peppar

2-3 dl finriven parmesanost

1 kruka färsk persilja

olivolja

Hacka lök och vitlök och fräs mjuka i olivolja. Använd en stekpanna med höga kanter. Häll på lite mer olja och tillsätt riset. Rör om och låt fräsa tills riskornen börjar se lite genomskinliga ut. Ställ stekpannan åt sidan. Smula i buljongtärningen och slå på champagnen. Låt vinet koka in. Koka upp vatten i en vattenkokare. Ställ pannan med riset på plattan och tillsätt vatten, börja med 1-2 dl. Låt vätskan koka in i riset under omrörning och tillsätt genast lite mer vatten så snart riset börjar bli torrt. Upprepa den proceduren tills dess att riset är klart, det tar 20-25 minuter. Risotton ska vara krämig i konsistensen och riset ska vara mjuk med en lite hård kärna. Smaka av med salt och peppar, tillsätt hacka persilja och riven parmesan. Servera genast!

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!