Pasta med fyllig tomatsås
4 portioner
2 förpackningar krossade tomater
4 färska tomater, gärna lite mjuka och övermogna
1 gul lök
2 rejäla vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt, urkärna
1 citron, skalet
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 tsk torkad oregano
2 msk honung
1 liten skvätt rödvin eller 1 msk balsamvinäger
salt, peppar
1 kruka färsk basilika
2-3 dl vatten
1 dl mellangrädde, eller vegetabiliskt alternativ
olivolja
2 nävar oliver, gärna svarta
nyriven parmesan
spaghetti
Hacka lök, vitlök och chili fint. Låt fräsa mjukt i olivolja. Hacka tomaterna fint och tillsätt dem, tillsätt även de krossade tomaterna. Smula i buljongtärning och oregano. Slå på vi eller balsamvinäger och vatten. Låt såsen koka upp och sedan puttra på svag värme i minst en halvtimme. Tillsätt grädden och oliverna. Tillsätt finrivet citronskal, honung och smaka av med salt och peppar. Hacka basilikan och strö id en. Servera såsen med nykokt pasta. För den som vill undvika snabba kolhydrater finns det många alternativ, exempelvis pasta gjord på bönor eller pasta med fullkorn. Den ambitiösa gör sina egna grönsaksnudlar med hjälp av en spiralizer eller en vanlig skalkniv. Toppa med nyriven parmesan.
Tips: Om du har fått över parmesankanter, spara dem i kylskåpet och låt dem koka med i pastasåsen för en fylligare smak. När såsen är klar fiskar du upp ostkanten.
Smaklig måltid!