Matkultur: Middagstipset är tillbaka!

Nytt år, nya möjligheter. Oavsett om du tillhör kategorin som har avlagt ambitiösa nyårslöften om att komma i form eller om du bara kör på som vanligt är det väl aldrig fel att börja det nya året med lite fräschare och lättare mat. Den här veckan pausar Matkultur från kött och vi börjar veckan med en vegopasta!

Vegetarisk måndag. Långkokt tomatsås blir fyllig och god i smaken. Gör en rejäl gryta och frys in, såsen passar fint även till pizza eller som bas i soppor och grytor.

Vegetarisk måndag. Långkokt tomatsås blir fyllig och god i smaken. Gör en rejäl gryta och frys in, såsen passar fint även till pizza eller som bas i soppor och grytor.

Foto: Fotograf saknas!

MIDDAG2017-01-02 13:00

Pasta med fyllig tomatsås

4 portioner

2 förpackningar krossade tomater

4 färska tomater, gärna lite mjuka och övermogna

1 gul lök

2 rejäla vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt, urkärna

1 citron, skalet

1 grönsaksbuljongtärning

2-3 tsk torkad oregano

2 msk honung

1 liten skvätt rödvin eller 1 msk balsamvinäger

salt, peppar

1 kruka färsk basilika

2-3 dl vatten

1 dl mellangrädde, eller vegetabiliskt alternativ

olivolja

2 nävar oliver, gärna svarta

nyriven parmesan

spaghetti

Hacka lök, vitlök och chili fint. Låt fräsa mjukt i olivolja. Hacka tomaterna fint och tillsätt dem, tillsätt även de krossade tomaterna. Smula i buljongtärning och oregano. Slå på vi eller balsamvinäger och vatten. Låt såsen koka upp och sedan puttra på svag värme i minst en halvtimme. Tillsätt grädden och oliverna. Tillsätt finrivet citronskal, honung och smaka av med salt och peppar. Hacka basilikan och strö id en. Servera såsen med nykokt pasta. För den som vill undvika snabba kolhydrater finns det många alternativ, exempelvis pasta gjord på bönor eller pasta med fullkorn. Den ambitiösa gör sina egna grönsaksnudlar med hjälp av en spiralizer eller en vanlig skalkniv. Toppa med nyriven parmesan.

Tips: Om du har fått över parmesankanter, spara dem i kylskåpet och låt dem koka med i pastasåsen för en fylligare smak. När såsen är klar fiskar du upp ostkanten.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!