Matkultur: Sashimi på gravad lax

De flesta av oss har väl tröttnat på julmaten och resterna är förhoppningsvis slut sedan länge. Men om du har en bit gravad lax bortglömd i frysen kan du snabbt svänga ihop en god sashimi med klassiska sushitillbehör.

Rena smaker. Sväng ihop en god sashimi på dina gravlaxrester.

Rena smaker. Sväng ihop en god sashimi på dina gravlaxrester.

Foto: Fotograf saknas!

MIDDAG2017-01-03 13:00

Laxsashimi med grönsaker

4 portioner

500 g gravad lax i tunna skivor

2 avokado, en halva per person

5 salladslökar

gurka i skivor

inlagd ingefära (finns att köpa färdig)

sjögrässallad (finns i välsorterade butiker)

Andra valfria grönsaker, t e x finstrimlad vitkål med en vinägrett på risvinäger, salt och lite honungsalt, peppar

Topping:

Sesamfrö, solrosfrö eller andra fröer du gillar

Tillbehör:

Wasabi, soja

Skiva avokadon och strimla salladslöken. Lägg upp på tallrikar med gurkskivor, ingefära, sjögrässallad och andra valfria grönsaker. Lägg upp laxen i så tunna skivor som möjligt, det är lättare att få tunna skivor om laxen fortfarande är lite frusen när du skär den. Servera med soja i en liten skål till var och en och en klick wasabi. Salta och peppra lätt över grönsakerna. Det är både snyggt och praktiskt att ställa fram skålar med olika strimlade grönsaker, så alla runt bordet får lägga upp sin egen sashimitallrik.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!