4 portioner
600 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk citrongräs
1 lime, skalet
1/2 kruka thaibasilika
2 msk thailändsk fisksås
1 chilifrukt
några droppar sesamolja
1 msk råsocker
2 msk soja
ev salt
Hacka löken fint och bryn mjuk i lite olja. Riv vitlöken, finhacka citrongräs och chili. Blanda i allt i en skål med färsen. Blanda i limeskalet och hacka basilikan fint och tillsätt den. Tillsätt fisksåsen. Tillsätt socker, soja och sesamolja. Forma små köttbullar med fuktiga händer. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttbullarna nästan färdiga.
Sås:
2 msk soja
1 bit färsk, riven ingefära
1 msk mirin
1 msk flytande honung
1 msk fisksås
1 lime, saften
2-3 dl vatten
maizenaredning
sesamfrön
Blanda i alla ingredienser utom maizena och sesamfrön. Koka upp och låt koka tills ungefär halva mängden vätska är borta. Red eventuellt av med lite maizena om såsen är för tunn. Tillsätt sesamfrön. Lägg i köttbullarna och vänd dem ordentligt i såsen. Servera med grönsaker och ris.
Smaklig måltid!