Sätt ugnen på 250 grader
2 stora pizzor (4-6 portioner)
Pizzadeg:
1/4 paket jäst
2,5 dl vatten
2 msk mjölk
2 msk olja
2 msk flytande honung
3 dl dinkelmjöl, fullkorn
2 dl vetemjöl special
salt
Värm vattnet till 37 grader. Blanda i mjölk, tillsätt olja, honung och salt i en stor bunke. Blanda i mjölet, lite åt gången. Degen får vara ganska lös. Jäs under bakduk i en halvtimme.
Tomatsås:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk flytande honung
salt, svartpeppar
1 dl färska örter eller 2 tsk torkade, till exempel oregano, timjan och basilika
Hacka lök och vitlök och stek mjuk i lite olja. Slå i tomaterna i kastrullen och låt koka ihop. Smula i buljongtärningen och se till att den blandas ordentligt. Salta och peppra. Tillsätt örterna och låt puttra en stund. Smaka av med honung.
Fyllning:
Välj dina favoriter, skinka, svamp, oliver... glöm inte att alltid bottna med riven ost.
Het paprikasås:
1 stor röd paprika
flingsalt
olja
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
lite salt
3 msk olivolja
Lägg paprikan i en ugnsform och ringla över olja. Strö över flingsalt och baka paprikan tills skalet är alldeles svart. Låt svalna och dra av skalet. Mixa paprikan med vitlöken, hackad chili och smaka av med salt. Späd såsen med olivolja.
Baka ut pizzorna på inoljat bakplåtspapper. Försök få dem riktigt tunna. Lägg på tomatsås och sedan ost, därefter fyllningen. Grädda i cirka 10 minuter. Ringla över paprikasåsen innan servering och toppa gärna med ruccola.
Genvägen: Köp ett färdigt pizzakit med deg och tomatsås. Köp färdig ajvar relish (paprikasås) på burk. Funkar också fint!
Smaklig måltid!