Middagstipset: Finfin fredagspizza

Det har varit lite glest med middagstips de senaste veckorna, förkylningar och sjuka barn har bidragit till en hel del frånvaro. Men i dag bjuder Matkultur på helgens bästa pizzarecept, med fikon och getost i ljuv smakförening.

Lyxpizza. Fikon och getost- perfekt smakkombination.

Lyxpizza. Fikon och getost- perfekt smakkombination.

Foto: Christine Olsson/TT

MIDDAG2017-01-27 14:34

Pizzadeg:

12 g jäst

3 dl vatten

2 dl dinkelmjöl fullkorn (eller vetemjöl)

3-4 dl vetemjöl special

1 msk flytande honung

salt

2 msk olivolja, plus olja till plåten

Smula jästen och värm vattnet till fingertemperatur, 37 grader. Rör ut jästen i vätskan, tillsätt olja, honung och salt. Blanda i mjölet eftersom och knåda ihop till en smidig och ganska lös deg. Låt jästa 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.

Fyllning:

2 vitlöksklyftor

olivolja

3-4 dl riven pizzaost

300 g getost, chèvre

8 färska fikon

1 rödlök

torkad rosmarin

nymalen svartpeppar

1 kruka färsk basilika

crema di balsamico

Baka ut pizzadegen till två tunna bottnar på oljade bakpapper. Ringla över lite olivolja. Krossa vitlöksklyftorna och gnid dem mot bottnarna. Strö över riven ost. Skär fikonen i skivor och lägg ut på pizzorna. Strimla rödlöken och fördela över pizzorna. Skiva getosten och fördela jämt över bottnarna. Smula över rosmarin och dra några varv med svarpepparkvarnen. Ta ut plåten och dra snabbt över den ena pizzan med hjälp av bakpapperet. Grädda i mitten av ugnen i omkring 10-15 minuter, tills kanterna har fått fin färg och osten har smält. Upprepa samma procedur med den andra pizzan. Riv över färsk basilika och ringla lite crema di balsamico (finns färdig på flaska), strax innan servering. En sallad är god till!

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!