Pizzadeg:
12 g jäst
3 dl vatten
2 dl dinkelmjöl fullkorn (eller vetemjöl)
3-4 dl vetemjöl special
1 msk flytande honung
salt
2 msk olivolja, plus olja till plåten
Smula jästen och värm vattnet till fingertemperatur, 37 grader. Rör ut jästen i vätskan, tillsätt olja, honung och salt. Blanda i mjölet eftersom och knåda ihop till en smidig och ganska lös deg. Låt jästa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt.
Fyllning:
2 vitlöksklyftor
olivolja
3-4 dl riven pizzaost
300 g getost, chèvre
8 färska fikon
1 rödlök
torkad rosmarin
nymalen svartpeppar
1 kruka färsk basilika
crema di balsamico
Baka ut pizzadegen till två tunna bottnar på oljade bakpapper. Ringla över lite olivolja. Krossa vitlöksklyftorna och gnid dem mot bottnarna. Strö över riven ost. Skär fikonen i skivor och lägg ut på pizzorna. Strimla rödlöken och fördela över pizzorna. Skiva getosten och fördela jämt över bottnarna. Smula över rosmarin och dra några varv med svarpepparkvarnen. Ta ut plåten och dra snabbt över den ena pizzan med hjälp av bakpapperet. Grädda i mitten av ugnen i omkring 10-15 minuter, tills kanterna har fått fin färg och osten har smält. Upprepa samma procedur med den andra pizzan. Riv över färsk basilika och ringla lite crema di balsamico (finns färdig på flaska), strax innan servering. En sallad är god till!
Smaklig måltid och trevlig helg!