4 portioner
600 g kycklingfilé, eller vegetariskt alternativ
1 citron, skal och saft
salt, peppar
smör eller olja till stekning
2 sötpotatisar
2 morötter
4 stora potatisar
1 rödlök
olivolja
flingsalt
rosmarin, färsk eller torkad
svartpeppar
Skär kycklingen i bitar. Riv citronskalet och pressa ned saften i en platspåse. Lägg i kycklingbitarna och "knosa" runt dem en stund. Låt ligga kvar i påsen i 15 minuter. Torka av kycklingen och hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Stek kycklingen tills den är nästan genomstekt.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisarna och skär dem i stavar eller klyftor. Skala morötterna och skär dem i stavar. Skölj potatisen men låt skalet vara kvar. Skär i klyftor. Skär rödlöken i grova bitar. Lägg allt i en långpanna och ringla över olivolja. Strö över flingsalt och rosmarin och kör i ugnen i 20-25 minuter tills det har fått en brun, krispig yta. Ta ut långpannan ur ugnen och lägg på kycklingbitarna. Tillaga i 5 minuter till.
Tzatziki:
1/2 gurka
2,5 dl grekiskt yoghurt
2 vitlöksklyftor, rivna
1/2 msk flytande honung
salt, svartpeppar
Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med yoghurten och rör i honung. Tillsätt vitlök, salt och peppar och rör om. Låt smakerna dra in en stund innan servering.
Servera pytten med en rejäl klick tzatziki!