Middagstipset: Grekisk pytt med tzatziki

Ny matvecka igen! Vi inleder med en pyttipanna inspirerad av det grekiska köket. Kycklingen kan enkelt bytas ut mot vegetariska alternativ, som oumph eller quorn. Eller varför inte stekt halloumi i bitar?

Smakrikt. Citronen ger kycklingen en frisk smak, som bryter av fint mot sötman i sötpotatisen och morötterna.

Smakrikt. Citronen ger kycklingen en frisk smak, som bryter av fint mot sötman i sötpotatisen och morötterna.

Foto: Linda Kask

Middag2017-03-06 13:00

4 portioner

600 g kycklingfilé, eller vegetariskt alternativ

1 citron, skal och saft

salt, peppar

smör eller olja till stekning

2 sötpotatisar

2 morötter

4 stora potatisar

1 rödlök

olivolja

flingsalt

rosmarin, färsk eller torkad

svartpeppar

Skär kycklingen i bitar. Riv citronskalet och pressa ned saften i en platspåse. Lägg i kycklingbitarna och "knosa" runt dem en stund. Låt ligga kvar i påsen i 15 minuter. Torka av kycklingen och hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Stek kycklingen tills den är nästan genomstekt.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisarna och skär dem i stavar eller klyftor. Skala morötterna och skär dem i stavar. Skölj potatisen men låt skalet vara kvar. Skär i klyftor. Skär rödlöken i grova bitar. Lägg allt i en långpanna och ringla över olivolja. Strö över flingsalt och rosmarin och kör i ugnen i 20-25 minuter tills det har fått en brun, krispig yta. Ta ut långpannan ur ugnen och lägg på kycklingbitarna. Tillaga i 5 minuter till.

Tzatziki:

1/2 gurka

2,5 dl grekiskt yoghurt

2 vitlöksklyftor, rivna

1/2 msk flytande honung

salt, svartpeppar

Riv gurkan grovt och krama ur vätskan. Blanda med yoghurten och rör i honung. Tillsätt vitlök, salt och peppar och rör om. Låt smakerna dra in en stund innan servering.

Servera pytten med en rejäl klick tzatziki!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!