Middagstipset: Gryta med indiska smaker

Gryta är även utmärkt att lägga i matlådor och ta med till jobbet. Här har jag använt högrev av nötkött, men grytan går naturligtvis att variera med andra alternativ som bas.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

MIDDAG2016-03-22 13:00

Testa lättkokt blomkål som en helt vegetarisk variant, eller prova quorn. Kyckling eller lamm går också bra, det är smaksättningen som är det viktiga.

4-6 portioner

500 g grytbitar av nötkött

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 chilifrukt

1 burk krossade tomater

1 burk kokosmjölk

1 bit (2 cm) färsk ingefära

1 röd paprika

1 msk spiskummin

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen gurkmeja

1 kanelstång

2 lagerblad

1 kruka koriander

2 msk soja

2-3 dl vatten

Stek köttet, salta och ställ åt sidan. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili och bryn i lite rapsolja. Blanda i en rejäl stekgryta tillsammans med köttet. Slå i tomater och kokosmjölk, tillsätt kanelstång och lagerblad och låt puttra tills köttet är mört. Köttet kan givetvis puttras mört kvällen innan. Hacka paprikan och blanda i. Hetta upp en liten kastrull och ta i de torra kryddorna. Låt dem "svettas" någon minut i kastrullen. Blanda ned i grytan. Låt koka ihop en stund. Tillsätt soja. Fiska upp kanelstång och lagerblad. Späd med vatten om såsen är för tjock. Smaka av med mer salt och eventuellt lite honung. Hacka koriandern och blanda i den strax innan servering. Servera grytan med basmatiris och en klick yoghurt.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!